Akıllı bina uygulamaları günümüzde mimari tasarımları en çok etkileyen trendlerin başında gelmektedir. Akıllı binalardaki evlerin çelik kapıları parmak izi sistemi ve kart ile giriş gibi sistemler ile son derece doğa dostu ve güvenlidir. Özellikle son dönemlerde adını daha sık duymaya başladığımız ve etkisinin görünürlüğü artan iklim krizi sorunları, enerjiyi kullanım biçimimizi de yeniden şekillendirmeye başlamıştır. Akıllı bina teknolojilerinin amacı da enerji verimliliğini arttırırken, çevreye bilincini kendisine rehber edinmektir.
Akıllı Bina Nedir?
Akıllı binalar, enerji verimliliğini en yüksek seviyeye çıkarmak için tüm bina içinde enerji kullanımlarını bina içerisinde bulunan sistemler yardımıyla kontrollü şekilde gerçekleşmesini sağlayan yapılan yapılardır. Burada yapılan en önemli iş minimum enerji harcanarak, yapılan iş her ne olursa olsun yüksek performans göstermesini sağlamaktır.
Farklı sektörlerde fabrikasyon üretim için üretim hatlarındaki verimi maksimum düzeyde tutarken sistematik olarak enerji tasarrufunu da sağlaması günümüzde büyük bir önem arz etmektedir. Havalandırma sistemleri, klimalar, ısıtma sistemleri ile otomasyonel olarak çalışan farklı makineler için de enerji verimliliği otomatik olmak üzere kontrol altında tutulmaktadır.
Özetlemek gerekirse; tüm bunların sayesinde en ufak enerji kaybı gerçekleşmeden maliyet büyük oranda düşürülmektedir. Günümüzde akıllı bina uygulamaları birçok sektörde farklı üretim hatları için kullanılırken bireysel olarak da parmak izi kilit sistemi gibi ev otomasyonları sıklıkla tercih edilmektedir.
IoT İle Verimli Bir Akıllı Bina Ekosistemi Oluşturun
Bina sakinleri ve apartman yöneticileri her zaman maliyetleri düşürmenin ve verimliliği artırmanın yollarını arar. Bina yönetimini kolaylaştırmak ve/veya otomatikleştirmek için akıllı bina ekosistemi oluşturabilir, IoT ile bağlı cihazlardan gelen verileri, maliyetlerinin azaltılması, hizmetlerin iyileştirilmesi ve binanın çevre üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla kullanabilirsiniz.
Akıllı Bina IoT Uygulamaları Nelerdir?
1.Güvenlik ve Gözetim
Endüstriyel akıllı güvenlik sistemleri sizlerin ve sevdiklerinizin güvenliği için bağlı cihazlar, sensörler, video teknolojileri, yapay zeka, gelişmiş yazılım ve analitik gibi teknolojileri bir arada kullanır.
Akıllı bina IoT uygulamaları ile daha güvenli ortamlar yaratabilirsiniz. Binaya kimin girip çıktığını görmek için canlı video gözetimini kullanabilir. Sonrasında bu kişilerin takibi ve tespiti için analiz etmek üzere verileri depolayabilirsiniz.
WI-FI veya hücresel bağlantı ile bir personele ihtiyacınız dahi olmadan tesisi uzaktan izleyerek güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.
Mobil cihazlara gerçek zamanlı uyarıları anında gönderebilirsiniz.
2.Tesis Yönetimi
Enerji kullanımı yönetimi ve sanitasyon geleneksel bina yönetiminde manuel olarak yapılan işlemlerdir. Akıllı tesis çözümleri, sensör girişi ve makine öğrenimini bağlantı ve analitik ile birleştirerek bu süreçleri otomatikleştirir. IoT tabanlı tesis yönetimi ile bu işlevler maksimum verimlilik için önceden planlanabilir ve ayarlanabilir. Bu sayede akıllı bina süreçlerini otomatikleştirebilirsiniz.
Verimlilik ve bakım maliyetlerini azaltmak isteyen işletme sahipleri ve operatörler, Nesnelerin İnterneti (IoT) sistem yönetim platformlarını kullanarak kazançlarını arttırabilir. Karlılığı etkileyen operasyonların iyileştirilmesi; enerji verimliliği, sıcaklık kontrolü, ekipman ve bina bakımı, güvenlik ve sanitasyon ile ilgili süreçlerin otomatikleştirilmesini gerektirir.
Endüstriyel makine üreticileri, tahmine dayalı bakım, ekipman sağlığı ve bakım ihtiyaçlarını acil durumlar ve arıza sürelerinden önce tahmin etmek için Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerini kullanır. Buradan elde edile veriler ile şirketler şunları yapabilir:
- Performans anormalliklerini izleyebilirler.
- Ekipman sağlığını belirleyebilir, projelendirmeyi buna göre yapabilirler.
- Ekipman çalışma süresini en üst düzeye çıkarabilirler.
- Kesintiyi en aza indirirler.
- Kaynak yönetimini optimize edebilirler.
3.Ev Otomasyonu
Akıllı bina uygulamaları içinde otomasyonu ile IoT, orijinal ekipman üreticilerini hizmet sağlayıcılarına dönüştürebilir. Bu sayede üreticiler, yeniliklere veya iyileştirmelere ilham verecek önemli bilgiler için gerçek zamanlı tüketici verilerinden faydalanabilir, bakım ve garanti hizmetleri de dahil olmak üzere tutarlı gelir modelleri sağlayabilir, ev otomasyon hizmetlerine bağlı devam eden müşteri ilişkileri geliştirebilirler.
Tüketiciler, IoT özellikli ev otomasyonu ile ürün özelliklerinden daha verimli fayda sağlarlar. Üreticiler, daha gelişmiş özellikler, kullanılabilirliği artırmak için zengin kullanıcı ara yüzleri ve daha fazla enerji tasarrufu için geliştirilmiş cihaz verimliliği ile IoT çözümleri aracılığıyla müşteri deneyimlerini iyileştirebilir.
Daha Kolay Yönetim için 9 Akıllı Bina Iot Trendi
Nesnelerin interneti IoT; bilgi toplamak, analiz etmek ve bir eylem oluşturmak için birbirleriyle iletişim kuran bir ekipman, sensör ve cihaz ağıdır. Ticari binalar söz konusu olduğunda bu, genellikle güvenlik ve aydınlatma sistemleri gibi temel bina ekipmanlardan gelen bilgileri içerir. Teknoloji geliştikçe ve akıllı sistemler inşaat sektörünün önemli bir parçası haline geldikçe yeni seçenekler ve gelişmiş yeni uygulamalar ortaya çıkmaktadır.
Son dönemlerin en iyi 9 akıllı bina Iot Trendi:
- Ağa Bağlı Sensörler ve Cihazlar: Ağa bağlı sensörleri ve cihazları kullanarak, eyleme dönüştürülebilir veriler toplayabilirsiniz. Varlık tespiti, doluluk sayıları, sıcaklık, nem, aydınlatma ve enerji kullanımı, ölçülebilen ve önemli ölçüde ilişkilendirilebilen değişkenlerden sadece birkaçıdır.
- Merkezi Veri Depolama: Binanızın operasyonel sistemleri ile bina genelinde otomatik veri toplamayı etkinleştirerek buradaki verilerin ekipman ve cihazlardan alınarak merkezi bir veri tabanına ve birleşik raporlama sistemine sürekli olarak aktarılması sağlanır. Bununla beraber binanızın tamamında konforu iyileştirmek ve verimliliği artırmak ve bir eylem planı tanımlayabilmeniz için entegre sistem ve sorunları hakkında veriler elde edebileceksiniz.
- Açık Protokoller: Açık protokol desteği, IoT cihazlarının ve bulutta barındırılan sistemlerin ortak bir sistemde birlikte kullanılmasına olanak tanır. Açık protokollerle, tescilli protokolleri kullanan satıcıların sunduğu araçlarla sınırlı kalmak yerine ihtiyaçlarınıza göre IoT cihazlarının bir kombinasyonundan özelleştirilmiş bir yönetim arabirimi oluşturabilirsiniz.
- Güvenli Uzaktan Bağlantı: Nesnelerin İnterneti ve akıllı bina trendleri, tesis ekiplerinin doğrudan ekipmanın yanında olmak zorunda kalmadan sistemleri izleyebilmesini ve bazen sorunları giderebilmesi için uzaktan bağlantı kurmasını sağlar. IoT kullanımının artmasıyla birlikte güvenli ağ bağlantısı ve entegre bina sistemlerine güvenli bağlantı sağlayan kullanıcı kimlik doğrulama stratejileri için hizmet sağlayıcılarla koordinasyon için artan bir talep vardır.
- Merkezi Görsel Yönetim Panoları: Görsel, özel olarak yapılandırılmış panolar, bina işletim sistemlerini tek bir web üzerinden erişilebilir ara yüzde bir araya getirir. Esnek ve dinamik panolar, çeşitli IoT cihazlarından gelen verileri anlamlandırmak için güçlü bir araçtır.
- Bina Otomasyonu: Temel bina işlevlerinin otomasyonunu kolaylaştıran donanım ve yazılım, IoT teknolojilerinin en önemli faydalarından bazılarını sağlar. Etkili otomasyon sistemleri, manuel müdahale ihtiyacını en aza indirir. Operasyonel performansı arttırır ve enerji ile ilgili hedefleri yönetmek için idealdir.
- Akıllı Analitik: Akıllı bina analitiği, operasyonları yönetmek ve verimliliği arttırmak için büyük faydalara sahip olabiliyor. IoT büyük hacimli veriler üretirken, bu verileri anlamlı kılmak için sağlam analitiklere ihtiyaç vardır.
- 4D İç Görüler: Çok katmanlı analitik, önemli arıza tespiti ve teşhisi için ekipman, sensörler ve bileşenlerden gelen verileri kullanır. Gerçek zamanlı ve geçmiş veriler toplanır ve hem alarmlar hem de çözüm önermek için kullanılır.
- Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi: Yapay zeka(AI) ve makine öğrenimi(ML) ile yapılan yazılım, büyük veri kümeleri içindeki kalıpları ortaya çıkarabilir ve bir insanın kodunu çözmesi çok daha uzun sürebilecek süreçleri hızlandırabilir.
Gelişmiş makine öğrenimi şu anda bir binada neler olduğuna dair modeller oluşturmak için kullanılabilir. AI ve ML; bir analitik sistemin, binanın zamanla doğru orantılı olarak nasıl çalıştığını öğrenmesini sağlar. AI ve ML model kullanımına örnekler arasında aşırı enerji kullanımının tespit edilmesi, enerji tasarrufu fırsatlarının belirlenmesi, ekipman ve sistem arızaları meydana gelmeden önce uyarılması ve minimum insan gücü ile operasyonel sorunlara çözümler önerilmesi yer alır.
AI ve ML yaklaşımı, elde edilmesi zor olan büyük miktarda veriden iç görü çıkarmanın iyi bir yolu olsa da gerçek bir operatöre ihtiyaç olmadan akıllı bina sistemlerinde veya cihaz davranışında değişiklikler gibi bazı eylemleri otomatik olarak başlatabilmek için algoritma tasarımının çok iyi yapılmış olması gerekir.
Teknoloji bugün IoT özellikli bina yönetim sistemlerinin akıllı bina analitiğiyle birleşmesi sayesinde, bina ekipmanı, bakım, hava kalitesi, enerji kullanımı ve bina sistemi entegrasyonu, parmak izi kilit sistemi gibi uygulamalarla hayatımıza benzeri görülmemiş kolaylıklar sağlıyor.
Gelişen akıllı bina IoT trendleri, operasyonları kolaylaştırmak ve verimliliği optimize etmek için yeni olanaklar sunuyor. Dikkatli ve doğru bir uygulama ile bu trendler, yakın zamanda binaların üretim şeklinde fark yaratabilir ve şirketler için büyük bir yatırım getirisi sağlayabilir.