Mimari&Tasarım

En Kolay Şekilde Dış Kapı Boyama Adımları

En kolay şekilde dış kapı boyama adımları

Evinizi dekore ederken çoğunlukla geri planda kalan kapılar tasarım içinde bulunan önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden kapılar tasarım içerisinde kullanmalı ve ev dekorasyonun genel stiline uygun tonlarda boyanmalıdır. Kapı değiştirmek maliyetli olduğu için ve montaj esnasında zaman kaybına neden olacağı için örneğin villa kapısı boyama daha doğru bir adım olacaktır. Dış kapı boyama işlemine dair merak ettiğiniz her şeyi bir araya getirdik. Siz de konuyla ilgili sorularınızın yanıtlarına yazımızda ulaşabilirsiniz.

Dış Kapı Boyamanın Teknikleri

Kapı boyama işlemi için birkaç yöntem bulunmaktadır. Boyama işlemine başlamadan önce size uygun olan tekniğe karar vermelisiniz. Dış kapı boyama teknikleri aşağıdaki gibidir;

  • Bir rulo ya da fırça yardımı ile kapınızı boyayabilirsiniz. Burada önemli olan nokta kapı üzerinde bulunan aksesuarların kâğıt bantlarla kapatılması ve boyanın bulaşmamasıdır. Kâğıt bant ya da gazete kâğıtlarıyla kapıdaki camları, kapı kollarını ve diğer aksesuarları kapattıktan sonra boyama işlemine geçebilirsiniz. Fırça ya da ruloyla yapılan boyama uzun süren bir işlem olduğunda sizi yorabilir.
  • Basınçlı tabancayla kapı boyama tekniği de diğer bir alternatiftir. Bir kompresör yardımı ve boya tabancasıyla kapının üzerine boya püskürterek boyama yapabilirsiniz. Burada önemli olan iki konu vardır. İlki aksesuarların kapatılması diğeri ise boyama işleminin belirli bir mesafeden yapılmasıdır. Bu detaylara uyarak kısa bir sürede dış kapı boyama işlemini yapabilirsiniz.
  • Son olarak daldırma tekniğini boyama işleminde kullanabilirsiniz. Boya kalıplarının içine kapı boyasını doldurup kapınızı belli bir yükseklikten kalıbın içine daldırarak boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu teknik diğer yöntemlere göre daha pahalı ve maliyetli olabilir.

Boyama Zamanı

Dış kapı boyama için öncelikle boyama tekniğine karar vermelisiniz. Boyama tekniğine karar verdikten sonra örneğin rulo yardımıyla boyama işlemi yapacaksanız ruloyu kullanmadan önce ıslatarak, üzerindeki su tüylerden arınana kadar gezdirmelisiniz. İlk boyama işlemini yaptıktan sonra ikinci ve üçüncü kat boyama uygulamasını yaparken bir süre beklemeniz gerekiyor. İlk kat boyadan sonra 2-3 saat, ikinci kat boyadan sonra da 3-4 saat bekleyip kapı boyama işlemini yapmanız gerekir. Dış kapı boyama uygulamasının ardından üç hafta süreyle boya yapılan bölgenin korunması önemlidir. Üzerindeki boya tamamen kuruyana dek hasar görmemelidir.

Renk Seçimi

Dış kapı boyama için renk seçimi, duvar boyası ya da mobilya rengi kadar önemli bir unsurdur. Dış kapı boyasının diğer alanlarla uyum içinde olmalıdır. Evinizdeki renk uyumuna göre kapı boyası renk seçimini de iyi yapmalısınız.

Boya Türü

Boyama işleminde ilk olarak doğru boyanın seçilmesi oldukça önemlidir. Yüzeyi renklendirecek ve estetik bir görünüm sağlamak için boyayı seçerken profesyonel destek alabilirsiniz. Doğru boya seçiminin dışında boyama tekniği de önemlidir.

Dış Kapı Boyama Öncesi Hazırlık

Dış kapı boyama öncesi hazırlık yapmak şarttır. Karar verdiğiniz boya rengi ne olursa olsun, kapınızı boyamaya hazırlamak en önemli aşamadır. Boya işlemine başlamadan önce ipuçlarını uygulayarak kapıyı boyama işlemine hazırlamalısınız. Rulo yardımıyla boyama işlemi yapmak kapının eşit bir şekilde kaplanmasını sağlayacaktır. Ayrıca katlar arasında boyanın kuruması için gerekli zaman bırakmayı unutmayın.

Çelik Kapı Boyamak İçin Gerekenler

Pek çok boya, doğru bir uygulama ile metal üzerinde iyi sonuç verir. Su bazlı akrilik boyalar ve yağ bazlı boyalar yüksek kaliteli oldukları için istediğiniz sonucu elde etmenizi sağlar. Bu boyalar paslanmaya ve solmaya karşı dayanıklıdır. Özellikle çelik kapı boyama işleminde iyi bir seçim olacaktır. Dış kapı boyama işinde profesyonel olan kişiler çelik kapı için en dayanıklı olan çoğunlukla yağ bazlı boyalar kullanır. Fakat bu tarz boyalar su bazlı olanlara göre daha uzun bir sürede kurur ve biraz daha zor temizlenir.

Dış Kapı Boyama Adımları

Dış kapı boyama adımlarını kısaca inceleyelim

1. Kapı Donanımlarını Çıkarın

Bir kapıyı boyamadan önce kapı kolunu, kilidi ve diğer boyanamayan aksesuarları çıkarın. Dış kapı boyama uygulaması esnasında size engel olacak materyalleri ortadan kaldırın. Her parça için gerekli tornavidayı kullanarak, üzerini boyamak istemediğiniz kapı donanımları çıkarın. Bu donanımlar kapı kolu veya kapı tokmağı olabilir. Bu materyalleri çıkarırken elektrikli matkap yerine tornavida kullanın. Daha uzun zaman alabilir fakat zarar verebileceğiniz bir materyali elektrikli matkapla değiştirmek zorunda kalmaktan daha kolaydır. Çıkaramadığınız bir donanım varsa, boyanmaması için bantla kaplayabilirsiniz. Boyama işleminden önce kapıyı menteşelerinden çıkarmak bu işlemi daha kolaylaştıracaktır. Fakat isterseniz bu aşamayı atlayabilirsiniz.  Eğer dış kapı boyama işlemini kapıyı menteşelerinden çıkararak yapmak isterseniz çıkarılan materyalleri güvenli bir yerde sakladığınızdan emin olun.

2. Kapıyı Temizleyin

Herhangi bir zımparalama işleminden önce kapıyı temizleyin. Pürüzsüz ve temiz bir yüzey için kapıyı bir bezle iyice temizlemek gereklidir. Dış kapı boyama işlemini aksatabilecek ya da kullanacağınız fırçalarınızı kirletebilecek yağ veya kiri kapı yüzeyinden temizlediğinizden emin olun. Pek çok sprey yüzey temizleyici bu konuda işinize yarayacaktır. Kullanmakta olduğunuz temizleyici için her zaman yönlendirmeleri okuyun. Güvenliğiniz için eldiven ya da göz koruması takmanız gerekebilir.

3. Zımparalayın

Kapı üzerinde herhangi bir engel olmayana ya da kolayca görünmeyene dek kapıyı zımparalamanız gerekir. Kapı üzerini boyamadan önce küçük bir çukurun kaybolması için zımpara yapmalısınız. Boyanın kapı yüzeyine yapışması için ilk olarak hafifçe zımparalamalısınız. Kapının bütün yüzeyini iyice zımparalamanız gerekmez. Çok baskı uygulamak ya da pürüzlü bir zımpara kâğıdı kullanmak kapıya zarar verme riskini arttırır. Kapının yüzeyi için üzerinde ortalama 400 ince taneli zımpara kâğıdı kullanabilirsiniz.

4. Kapınıza Tek Kat Boya Uygulayın

Dış kapı boyama işleminde dış cephe saten ya da yarı parlak boya gibi dış kullanım için tasarlanmış bir boya tercih etmelisiniz. Kapıdaki bütün oyukları veya panelleri boyamak için bir fırça kullanabilirsiniz. Geri kalanını küçük bir rulo yardımıyla boyamak kolay olacaktır. Boya kurumadan önce damlamaları ya da düzensiz darbeleri düzeltin. Kapıya katlar arasında genellikle 6 ila 12 saat arasında, bazı durumlarda ise 18 saate kuruma fırsatı tanıyın. Beklenen kuruma süreleri için tercih ettiğiniz boya hakkındaki bilgileri kontrol edebilirsiniz.

5. Boyanın Kurumasını Bekleyin

Kapının her iki tarafındaki boyama işlemi için iki kısma da tamamen kurumasına yetecek kadar zaman verin. Hafif ıslak boya katları başka bir yüzeyle temas ederse zarar görebilir. Her aşamada tek bir taraf için boyama işlemi yapıp kurumasını bekleyin. Son kat boya işlemini yapmadan önce kuruması için bolca zaman verilmezse boya ıslak kalabilir. Dolayısıyla kapı çerçevesine bulaşabilir ve tekrar boyanması gerekebilir. Bu durum daha zahmetli olur. Mümkün olduğu kadar uzun bir süre bekleyin. Bu süre en az 12 saat olmalıdır.

6. Son Kat Boyayı Uygulayın

Dış kapı boyama işlemindeki her kat kapınızın görüntüsünü güzelleştirecek ve darbelere karşı direncini artıracaktır. İlk katın kuruması için bir süre bekleyin. Daha sonra en az bir kat daha boyama işlemi yapın.  İkinci kat boya kuruduktan sonra eğer görüntüden memnun değilseniz her zaman bir kat daha boyama işlemi yapabilirsiniz. Son kat için boyama işlemini tekrarlayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir