Mimari&Tasarım

Endüstriyel Tasarım Ev Dekorasyonunun 8 Öğesi

Endüstriyel Tasarım Ev Dekorasyonu

Şehir konutları, apartmanlar ve çatı katları ile ilişkilendirilen endüstriyel tasarım ev dekorasyonu farklı dekoratif fikirler ile ön plana çıkar. Üstelik tamamen endüstriyel olmaya gerek kalmadan ev dekorasyonunda endüstriyel tasarımlara yer vermek de mümkündür. Endüstriyel tasarımların gözdesi çelik kapılar olmazsa olmazdır. Buna bağlı olarak endüstriyel tasarıma sahip bir ev dekorasyonun başlıca sekiz öğesi bulunur.

Endüstriyel iç mekân tasarımlarında daha çok yapı malzemelerinin ön plana çıkarılması gözlemlenir. Pek çok farklı şekilde uygulanabilen bu dekorasyon fikri modern ev dekorasyonlarında iç mekânlarda sıklıkla tercih edilir. Dünya çapında da endüstriyel tasarıma sahip ev dekorasyonlarıyla yoğun bir şekilde karşılaşılması muhtemeldir.

Endüstriyel Tasarım Ev Dekorasyonu Nedir?

Pastoral bir izlenim sunan endüstriyel tasarım, evlerde iç dekorasyon fikirlerinde son yıllarda sıklıkla tercih edilmeye başlandı. Bilinenin aksine endüstriyel tasarım sadece şehir konutlarında tercih edilmek durumunda değildir. Aynı zamanda daha farklı iç mekânlarda da uygulanabilir bir özelliğe sahiptir.

Daha çok soyulmuş bir mimari yapının örneği olarak da belirtilebilen endüstriyel dekorasyonda çeşitli endüstriyel yapılardan ve fabrikalardan etkilenir. Metal ve ahşabın yoğun bir şekilde varlığını gösterdiği bu iç mekân dekorasyonlarında ayrıca çıplak tuğla kullanımı da yaygın olarak görülür.

Endüstriyel Dekorasyonun Öğeleri

endüstriyel ev dekorasyonu

Cesur bir dekorasyon fikri olarak da nitelendirilen endüstriyel tasarım ev dekorasyonu eski ve yeni trendlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Çevre dostu bir yaklaşım sunan ve geri dönüştürülme üzerine bir bakış açısı sağlayan endüstriyel dekorasyonun belli başlı öğeleri vardır. Doğal ve çıplak yüzeylerin dekorasyonda oluşturulabilmesi için bu öğelere ihtiyaç duyulur. Hiçbir kozmetik hileye gerek kalmadan tüm doğallığı ile bir iç mekân dekorasyonunda endüstriyel tasarım kullanılabilmesi mümkündür. Bunun için ayrıca endüstriyel tarzın temel özellikleri olan; malzemeler, renkler, aksesuarlar ve siluetlere önem verilmelidir.

1. Tuğla Duvarlar

Fabrikalarda görülen tuğla duvarlar endüstriyel tasarımın başlıca öğeleri arasında yerini alır. Rüstik bir hissiyat sağlayan çıplak ve tuğla duvarlar, üstüne herhangi bir sıva ya da alçı çekilmeden dekorasyona etki eder. Çeşitli endüstriyel çatı katlarında rüstik havanın yakalanabilmesi için günümüzde tuğla duvarlar tercih edilir. Hem çatı katında hem de iç cephedeki duvarlarda açık tuğla duvarların kullanılması endüstriyel tasarım ev dekorasyonu için başlıca uygulanabilir bir unsurdur.

2. Açık Borular

Endüstriyel ev dekorasyonu için fabrikalarda yer alan açık boruların görüntüsü iç mekân tasarımlarında da tercih edilir. Metal kirişlerin, boru ve kanalların doğrudan dekorasyona katkısı endüstriyel tasarımın yakalanması için başlıca bir etmendir. Aynı zamanda fabrika havasının elde edilmesi için de bitmemiş görünümü sunan açık boruların kullanımına yer verilir. Böylelikle ev dekorasyonunda istenilen rüstik atmosfer ve fabrikalardaki endüstriyel tasarım izlenimi rahatlıkla sağlanır. Açık boruların ayrıca mobilyalarla uyumlu bir dekorasyon fikri yakalayabilmesi için siyaha veya kirli beyaz tonlara boyanması da alternatif bir yöntemdir.

3. Ahşap ve Metal Mobilyalar

Metal ve ahşap mobilya kullanımı endüstriyel tasarım ev dekorasyonu etkisi için oldukça önemli bir unsuru oluşturur. Özellikle de rüstik ahşap modellerinin tercih edilmesi istenilen endüstriyel tasarıma büyük bir katkı sağlar. Günümüzde pek çok farklı şekilde üretimi gerçekleştirilen ahşap ve metal mobilyalarının sıklığı da endüstriyel tasarımın daha kolay bir şekilde yakalanmasını sağlar. Metal ve ahşap materyallerinin bir arada kullanıldığı mobilyalar bulabileceğiniz gibi sadece ahşaptan ya da metalden yapılmış mobilyaları da değerlendirebilirsiniz. Özellikle endüstriyel bir ev dekorasyonu için ahşap ve metal mobilyalar vazgeçilmez bileşenler arasındadır.

4. Vintage ve Antika Parçalar

endüstriyel ev tasarımları

Genellikle endüstriyel ev tasarımı fikirlerinde tercih edilen iç mekân aksesuarları veya mobilyaları antika parçalardan oluşur. Aynı zamanda vintage parçaların da sıklıkla tercih edildiği endüstriyel tasarım ev dekorasyonu fikrinde direkt antika bir ürün kullanımı çok daha etkilidir. Endüstriyel tarzın daha da nüksetmesi ile eskitilmiş izlenimi verilen çeşitli mobilya ve aksesuarların üretimi söz konusudur. Antika ya da vintage tarzda bir parça bulunamadığında endüstriyel tarzı sağlaması için eskitme mobilyalar ya da vintage parçalar tercih edilebilir. Antika parçaların ve iç mekânda bulunan diğer endüstriyel yapıların birbiri ile uyumluluğu her halükarda kendini gösterecektir.

5. Gümüş Metalik Renk Paleti

Endüstriyel tasarımlarda canlı renklerden kaçılarak daha metalik ve gümüş tonlarının hâkim olduğu renk skalası sizleri karşılar. Özellikle de gri, altın ve gümüş tonlarının metalik bir izlenim sağlaması endüstriyel tasarımlarında sıklıkla tercih edilmelerinin başlıca nedenidir. Bunun yanı sıra kahverengi ve koyu lacivert tonlarının da kullanıldığı endüstriyel tasarım örnekleri bulunur. İç mekânda yer alan mobilyaların, aksesuar ve parçaların renk paletine uygun olarak metalik tonlardaki renk seçeneklerini değerlendirmeye alabilirsiniz. Bu sayede aradığınız endüstriyel tasarım ev dekorasyonu fikrini renklerle de yakalayabilirsiniz.

6. Eski Görünümlü Deri Mobilyalar

endüstriyel tasarım ev dekorasyonu

Endüstriyel bir tarza sahip olan iç mekân tasarımını daha samimi göstermek için başlıca ipucu eski görünümlü bir deri mobilyadır. Oturma odasında veya salonda rahatlıkla tercih edilen eskitilmiş pek çok farklı deri mobilyalar vardır. Oldukça soğuk bir izlenim bırakan metalik atmosferi yumuşatabilmek adına eski görünümlü deri mobilyalar başlıca tercih edilen dekorasyon fikirlerindendir. Kahverengi deri kanepelerin ya da oturma gruplarının kullanıldığı endüstriyel tasarımda aranan sıcaklık bu sayede sağlanır. Kahverenginin yanı sıra koyu lacivert veya siyah ve gri tonlarının hâkim olduğu eski görünümlü deri mobilyalar da alternatif tercihlerdendir.

7. Büyük Metal Sarkıt Avizeler

Hem masa lambası hem de tavandan aydınlatmalı olarak büyük metal sarkıt avizeleri endüstriyel tasarım ev dekorasyonu için başlıca bir alternatiftir. Büyük metal kubbeye sahip olan lambaların yanı sıra kafes görünümü veren aydınlatmalar da kullanılabilir. Bununla birlikte avize seçiminde direkt olarak çıplak ampul olarak da nitelendirilen Edison ampulü tercih edilir. Tüm bu aydınlatma modelleri ev dekorasyonuna daha fazla endüstriyel havanın katılabilmesi için uygulanabilecek seçenekleri oluşturur.

8. Siyah Metalik Kapılar

Kanallar, boru ve duvarların yanı sıra çelik ve metal kullanımının kapılarda da yer edinmesi endüstriyel tasarımın bir parçasıdır. Bu bağlamda etkili bir endüstriyel ev tasarımı fikrinin sağlanabilmesi için çelik kapılar alternatif bir dekorasyon sunar. Endüstriyel yapıların yoğun bir kısmında tercih edilen kapı modelleri çelik yapıdadır. Buna bağlı olarak sağlam bir çelik kapı tercih ederek hem dekoratif anlamda hem de güvenlik açısından endüstriyel fikri uygulayabilirsiniz.

Endüstriyel Tasarım Ev Dekorasyonu için İpuçları

Genel olarak endüstriyel tasarım denildiğinde akıllarda eski bir fabrika ya da rüstik bir izlenim bırakan mekânlar canlanır. Buradan yola çıkılarak endüstriyel tasarım ev dekorasyonu fikirlerine varabilirsiniz. Özellikle de ahşap oturma gruplarının ya da tekerlekli ahşap sehpaların kullanımı endüstriyel ev dekorasyonuna katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra mümkün olduğunca canlı ve cesur renklerden kaçınmak, daha soluk ve metal tonları tercih etmek de değerlendirilmesi gereken bir detaydır.

Açık tuğlaların yanı sıra duvarlarda yıpranmış gri tonlarının hâkim olduğu duvarlar da kullanılabilir. Aynı zamanda vintage ya da antika ağırlıklı ürün tercihi, metalin soğuk havasını daha samimi bir izlenime dönüştürür. Bunun yanı sıra kapı tercihini de çelik kapılardan yana yaparak baştan sonra endüstriyel bir tasarıma imza atmak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir