Geçmişin görünümünü çağdaş bir dokunuşla değiştirmek istiyorsanız retro dekorasyon fikirleri tam size göre olabilir. Evinizi retro stilde dekore etmek ve ilham almak için geçmişe dönmek gerekir. Güncel ama nostaljik bir hava yaratmak için eski eşyaları modern tasarımlarla birleştirin. Ev dekorasyon tarzları arasında bulunan bu stili oluşturmak için mobilyaları doğru bir şekilde harmanlamak gerekir. Örneğin; modern bir kanepeyi ikinci el bir sehpa ile tasarlamak ya da kadife bir yatak çerçevesi ile eski bir şifonyeri birleştirmek. Çağdaş bir retro stil oluşturmak için mobilyalar ve dekor öğeleri arasında bir uyum yakalayın. Özellikle evde sakladığınız objeleri veya antika dükkânlarındaki eski retro objeleri dekorasyona dâhil etme zamanı. Evinize retro hissi vermek istiyorsanız bu ürünleri kullanmakla işe başlayın. Retro dekorasyon fikirleri yazımızda eviniz için ilham verici bir liste hazırladık. Retro stili ev dekorasyonu nedir, özellikleri nelerdir ve hangi unsurlara dikkat etmeniz gerekir gibi konuyla ilgili önemli noktaları araştırdık. Eğer siz de eviniz için farklı retro dekorasyon fikirleri listesine göz atmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Retro Dekorasyon Nedir?
Retro dekorasyon, aslında pek çok stili kapsar. Bu terimin geçmişten gelen stillerden etkilenen pek çok iç tasarım temasını tanımlamak için kullanılır. En çok 1950’ler, 60’lar ve 70’lerdeki dekoru tanımlamak için kullanılır. Eğer daha da geriye giderseniz sıklıkla karıştırılan vintage stile rastlarsınız. Retro tarzı tasarım eğlenceli ve canlı bir yapıya sahiptir. Parlak renklere, çeşitli desenlere ve zarafete sahiptir. 1960’ların kumaşlarını ve dokularını düşünürseniz, retro tarzı yakalamak için dekorasyonunuz için neler yapmanız gerektiğine dair bir fikir edinirsiniz. Retro tasarım cesur bir yaklaşım gerektirdiğinden, başarılı olmak için dekorasyona biraz kişilik de katmak gerektirir. Retro dekorasyon fikirleri arasında minimalist hiçbir şey yoktur. Bunun yerine daha gösterişli ve kesinlikle cesur bir tarz vardır.
Retro Dekorasyonun Özellikleri
- İç mekân tasarımında retro dekorasyonun özellikleri aşağıdaki gibidir;
- 50’lerden 70’lere moda trendleri,
- Sentetik malzemelerin kullanımı, (plastikler ve sentetik kumaşlar gibi)
- Parlak ve canlı renkler,
- Klasik dekoratif unsurlar, (vinil plaklar, eski moda kumaşlar, duvar saatleri, kalın halı, lambalar ve vazolar, krom kapı kolları gibi)
- Farklı mobilya şekilleri,
- Soyut stil ve formlar.
Retro dekorasyon fikirleri arasında iç tasarımda retro tarz, çeşitli şekiller, doku kombinasyonları ve özgünlükten oluşur. Örneğin vinil plaklar, şehir fotoğrafları, cam, plastik, metal ve sentetik malzemelerin birleşimi, boncuklu perdeler ve asimetrik desenler gibi.
Retro vs. Vintage
Modaya ve mimariye referans olan retro ve vintage gerçekten aynı şeyi mi ifade ediyor? Vintage ve retro tarzlar, iç mekân tasarımında oldukça popülerdir. Çoğu koleksiyoncu için retro mobilyalar antika olarak kabul edilebilir, ancak antika değildir. Retro, geçmişin atmosferini veya nesnelerini yeniden üretmeye çalışan, geçmişi çağrıştıran bir dekorasyonu yansıtır. 90’lı yıllarda dekorasyon amaçlı kullanılan eski billboard ve posterlerin yeniden üretilmesiyle retro tarz güçlü şekilde gelişti. Bu, zamanın nesnelerini kullanmadan, bazı detayları dekorasyona entegre ederek eskiye gönderme yapma isteğidir. Retro eskileri kopyalayan yeni nesneleri de ifade eder ancak bu durum vintage stil için geçerli değildir.
Vintage, 20. yüzyılda yapılmış mobilyaları ifade eder. Vintage özgünlüğe atıfta bulunur ve geçmişte yapılmış bir nesneyi tanımlar. Eski olması için, bir nesnenin uzun bir zaman önce üretilmiş olması gerekir. Özetle, retro stil, geçmişin yansımasını veya yeniden üretimi kavramını tanımlar. Retro, belirli bir dönemin kodlarını ve estetik detaylarını ödünç alarak çağdaş dünyayla bütünleştirerek o yılları canlandırır. Vintage bir stili değil, bir dönem parçasını tanımlar.
Retro Dekorasyon Fikirleri
Retro dekorasyon fikirleri aşağıdaki gibidir.
1. Renk seçiminde dikkatli olun
Retro bir dekorasyon oluşturmak için dikkate alınması gereken bazı renkler kırmızı, turuncu, pembe mavi ve mordur. Renkleri birleştirirken desenleri göz önünde bulundurun çünkü bunlar alandaki renklerle karışabilir. Evinizi dizayn ederken, cesur unsurlar arasında dengeyi sağlayın ve bir alana çok fazla şey eklemeyin. Evinizde uyumlu bir görüntü yaratmak için çiçek desenini basit bir çizgi ile eşleştirmeye çalışın. dengeyi duvarlar ve zemin gibi nötr öğelerde bulduğunuzdan emin olun. Retro tasarımlarda canlı tonlar dışından siyah ve beyaz bir renk şemasına bağlı kalmak, retro bir stil elde etmenin diğer bir yoludur. Aynı zamanda canlı ve nötr tonları karıştırabilirsiniz. 50’lerin retro dekorunda renklerde sınır yoktur.
2. Otantik bir tasarım için malzemeleri karıştırın
Retro dekorasyon fikirleri için evinizde farklı malzemelerle yapılmış öğeleri karıştırmak ortama derinlik ve doku katar. Retro mobilyalarınız için kullanmanız gereken bazı malzemeler zengin ahşaplar, metaller ve hasırdır. Özellikle rattan mobilyalar retro stile yeni bir hava katıyor.
3. Duvarlarda ve zeminlerde cesur desenler kullanın
Retro dekorasyon fikirleri arasında canlı renklerle dekorasyon yapmak size göre değilse, duvarlarınıza ve zeminlerinizde cesur desenler kullanın. Çünkü retro bir tarz yaratmak için bir alana mutlaka renk katmalısınız. Geometrik kilimler ve duvar kâğıtları, retro bir dokunuş için idealdir. Bir başka dekor öğesi ise siyah ve beyaz kareli karo zemindir.
4. Eşsiz mobilya şekilleri seçin
Bir mekânda mobilyalarının mükemmel uyumunu elde etmek için, parçaların şeklini diğer unsurlarla birlikte değerlendirin. Özellikle farklı dönemlere ait mobilyaları bir araya getirirken, retro bir görünümü tamamlamak için mobilya şekli önemlidir. Örneğin konik ayaklı bir sandalyeyle süslü bir koltuk masasını birleştirebilirsiniz.
5. Eklektik aydınlatma ile alanı aydınlatın
Tavandan sarkıtmak veya zemine yerleştirmek için seçtiğiniz eklektik bir aydınlatma büyük fark yaratabilir. Bir armatür seçerken, ayırt edici bir özellik arayın. Retro dekorasyon fikirleri, cesur tasarımlarla ilgilidir, bu yüzden aydınlatma ile bu yönü evinize dâhil edin.
6. Retrodan ilham alan aksesuarlar seçin
Alanınızda çok fazla mobilya olmaması için birkaç aksesuar ekleyin. Duvar halıları, tabureler, kapı boncukları veya eski telefonlar evde retro bir görünüm yaratmaya yardımcı olur. Makrome duvar süsü gibi sıcak ve samimi dokulara sahip parçalar kullanın.
7. Aynalarla bir galeri duvarı oluşturun
Aynalar, gün ışığı yansıtmak için oldukça elverişlidir. Aynalarınızı bir pencerenin yanına yerleştirerek alanınızı anında ışıkla doldurabilirsiniz. Eviniz için ayna seçerken şekline dikkat edin. Yuvarlak bir ayna, görünümü yumuşatır, dikdörtgen ya da kare bir şekil, temiz hatlara sahip basit bir görünüm oluşturmak için uygundur. Daha farklı bir şey istiyorsanız, alanınızı dairesel veya kare aynalardan oluşan bir galeri duvarı ile tamamlayın.
8. Mutfağınız için krom aletleri seçin
Mutfağınıza retro dokunuşlar eklemekten çekinmeyin. Yeni bir buzdolabı ya da ocak için alışveriş yapıyorsanız krom vurgular ve yuvarlak kenarlar tercih edin. Krom, beyaz veya siyah tezgâhınızı renklendirmek için kullanabileceğiniz renk seçenekleridir.
9. İşlevsellikle dekore edin
Mekânınıza retro mobilyalar seçerken, öğelerin günlük yaşamda nasıl işlev göreceğini hayal edin. Dekorasyon seçimleri nasıl yaşadığınızdan ve alanınızı nasıl kullandığınızdan etkilenmelidir. Seçtiğiniz öğeler amaca uygun ve işlevsel olmalıdır.
10. Negatif ve pozitif alanı dengeleyin
Mobilyalar arasında oluşturulan boşluklar, odayı rahat hissettirir. Mobilyaların doğal olarak oluşturduğu mekânlar, sıcak bir ortam yaratır. İşlevselliği ön planda tutan sade bir yerleşim düzeni tasarlamak, vakit geçirmek isteyeceğiniz bir alan yaratır. Siz ve misafirleriniz, alanda kolayca hareket edebilmelisiniz. Doğal yollar, pozitif ve negatif alanları dengelemek için mükemmel bir seçenektir.