Mimari&Tasarım

Küçük Ev Dekorasyonu için 13 İpucu

küçük ev dekorasyonu

Evinizin küçük olması gözünüzü korkutmasın! Bu tarzınızı yansıtmanıza engel değil. Yaratıcı bir tasarım ve işinize yarayacak eşyaları başarılı bir sınıflandırmayla belirlemeniz küçük en dekorasyonunda size çok yardımcı olacak. Küçük ev dekorasyonu doğal olarak büyük alanları dekore etmekten farklı odaklara sahip olsa da prensipte aynı adımlar uygulanır.

Size vereceğimiz bu 13 ipucu ile küçük ev dekorasyonunda fark yaratacaksınız. Bu farkı yaratmaya apartman kapınızdan başlamak isterseniz web sitemizi incelemenizde fayda var.

1. Mobilya Seçimiyle Başlamayın

Küçük ev dekorasyonu ile ilgili ilk ipucumuz mobilya seçimi ile ilgili olacak. Alışılagelmiş olan ev dekorasyonunda alınması kararlaştırılan ilk eşyanın mobilya olmasıdır. Ama aslında bu tıpkı açken market alışverişi yapmaya benzer. Bir koltuğa ihtiyacız olduğu aşikâr elbette ama ilk seçiminizin koltuk olması genelde odanın geri kalanını düşünmeden karar vermenize yol açar. Bu durumda odanın geri kalanını beğendiğiniz koltuğun odağında dekore etmek zorunda kalırsınız. Oda için büyük bir koltuk seçimi, beraberinde başka yanlış seçimleri getirecektir.

2. Evinizin Ölçülerini Bilin

Küçük ev dekorasyonuna başlamadan evvel odanın genişliğini, uzunluğunu, yüksekliğini ve sütun gibi engelleri ölçüp hesaba katmanız gerekir. Ayrıca pencere açıklıklarını; pencerelerin altındaki, üstündeki ve yanlarındaki duvar alanlarının ölçülerini bilmek pencere kaplamaları hazırken size kolaylık sağlayacak.

Küçük ev dekorasyonunda yapılan en temel hata yanlış büyüklükte şeyler satın almaktır. Kapı aralıklarına sığmayan kanepeler, gereğinden büyük ya da küçük masalar odanızı istediğiniz nihai görünümden uzaklaştırır. Elbette ki zevkleriniz ve istekleriniz kıymetli, fakat alanınızı olduğundan daha dar hale getirmek mekânı boğuk bir hale getirir. Evinizin ölçülerini bilmek, bu temel hatalardan kaçınmanızı sağlar.

3. Bir Plan Oluşturun

küçük ev dekorasyonu püf noktaları

New York iç tasarım firması Mark Hampton’ın başkanı Alexa Hampton size bu ipucunda ışık olacak, gelin olana kulak verelim: ‘’Her iş bir kat planı ile başlamalıdır, mekânı bilmelisin.’’

Odanızın ölçülerini aldıysanız sonraki adımımız evi kuş bakışı görebileceğiniz bir kat planı oluşturmak. Geleneksel yöntemleri kullanarak kağıt, kalem ve cetvelle bir kat planı çizebilirsiniz. Ama dilerseniz profesyonel tasarımcıların genellikle kullandığı AutoCAD ya da daha basit olan işlevsel uygulamalar kullanabilirsiniz; Magicplan, Floor Plan Creator veya RoomScan Pro gibi.

Daha sonra bu taslak üzerinde parçaların kaplayacağı alanı ölçerek mobilyalarınızı yerleştirmeyi deneyin.

4. Nasıl Yaşamak İstediğinize Karar Verin

küçük ev dekor fikirleri

Aslına bakarsanız bunun için verilebilecek net bir cevap yoktur. Esas zor olan kısım da budur. Bayan Hampton’ın sizin için tekrar bir tavsiyesi olacak: ‘’Belirli bir alanda nasıl yaşamak istediğinizi elinizden geldiğince ayırt etmelisiniz. Ne yapıyor olacaksınız? Orada kaç kişi yaşayacak? Çocuk var mı? Nasıl yaşamayı arzu ediyorsunuz?’’ Bu sorulara verdiğiniz cevaplar, odanızın şekillenmesine yardımcı olacak.

Diyelim ki düzenli olarak büyük sofralar kurmayı ve misafir ağırlamayı seviyorsunuz. O halde eviniz genellikle dışarda yemeği tercih eden birinden farklı tasarlanmalıdır. Ya da evde zaman geçirmekten keyif alan ve büyük davetler vermeyi planlayan biriyseniz, evinizi gününün çoğunu dışarda geçiren biri ile aynı tarzda dekore etmemelisiniz. Eviniz size ait, kişisel zevklerinizi yansıtır bir şekilde dekore edilmeli. Bu şekilde evde geçirdiğiniz zamandan daha çok keyif alacaksınız.

5. Bütçe Planlaması Yapın

Matematik bu aşamada en yakın dostunuz olacak. Zira belirlediğiniz bütçenin üstünde bir fiyata aldığınız bir eşya, küçük ev dekorasyonu için almayı planladığınız diğer eşyaları satın alırken daha düşük bütçe ile hareket etmenize sebep olur. Tabi ki kendinize bazen esneklik tanıyabilirsiniz. Görür görmez sizi büyüleyen bir tablo için bir istisna yapabilirsiniz. Fakat bu tabloya bu bütçeyi ayırmanız size neye mal olacak ve bütçenizde ne gibi bir küçülme yapmanıza neden olacak? Ayrıca bu küçülme sizi ne kadar zorlayacak. Bu sorulara gerçekçi yanıtlar verebilmeniz çok önemli. Bay Ford’un da dediği gibi “Bütçe, eşyaların maliyetlerini odalar arasında nasıl bölüştüreceğiniz konusunda size yol haritası verir.” Eğer alacağınız diğer eşyalara ayırdığınız bütçeyi kısmakta zorlanıyorsanız, sizin için hangisinin daha öncelikli olduğuna karar vermelisiniz.

6. Daha Büyük Eşyaları Odaların Çevresinde Tutun

Küçük ev dekorasyonunda büyük mobilya kullanmayı tercih edebilirsiniz, ama buradaki kilit nokta onları nasıl konumlandıracağınızdır. Kitaplık, kanepe gibi daya büyük alan kaplayan eşyalarınızı duvara yaslı olarak kullanmalısınız. Bu odanızda derinlik verecektir.

7. Çok Amaçlı veya Katlanabilir Mobilyalar Tercih Edin

Küçük ev dekorasyonunda sizin için en işlevsel ürünler, kuşkusuz çok amaçlı veya katlanabilir mobilyalar olacak. Bu sayede hem alandan hem maliyetten tasarruf edeceksiniz. Çok amaçlı mobilyalar veya kullanmadığınız takdirde kaldırabileceğiniz ve dolayısıyla alan açabileceğiniz ürünler, küçük ev dekorasyonunda vazgeçilmez parçalarınız olacak. Yatağa dönüşen kanepeler, kullanmadığınızda kaldırabileceğiniz masalar veya kalabalık sofralarınız için harika bir masaya dönüşebilen orta sehpalar çok işinize yarayacak.

8. Aynalardan Yaralanın

Aynalar küçük ev dekorasyonunda evinize derinlik katmak için kullanabileceğiniz çok kurtarıcı bir ürün. Çünkü aynalar, doğal olan veya olmayan ışığı yansıtarak odanızı olduğundan büyük gösterecek ve ayrıca size ekstra ışık sağlayacak. Odanızın bir duvarını dekoratif aynalarla dekore edebilir ya da yalnızca büyük bir aynayla dekore edebilirsiniz.

9. Depolama Konusunda Yaratıcı Olun

Depolama konusunda akla ilk gelen sıkça kullanılmayan eşyaları bir dolaba kaldırmaktır. Ama bundan fazlasını yapabilirsiniz. Günümüzde oldukça şık ve dekoratif duran oldukça fazla depolama seçeneğiniz var. Masanızın üstünde kullanabileceğiniz kitap görünümlü kutular, günlük ihtiyaç duyabileceğiniz ama dağınıklık yaratabilecek ufak tefek eşyalarınız için harika bir depolama yöntemi. Dilerseniz sandıklı sedirler kullanarak kendinize bir depolama alanı yaratabilirsiniz.

10. Büyük Halılar Kullanın

küçük ev dekorasyon önerileri

Küçük ev dekorasyonunda biraz illüzyona başvurmaktan zarar gelmez. Odanızda kullanacağınız küçük bir halı, odayı olduğundan küçük görmenize sebep olur. Oysa büyük bir kilim, büyük görmenizi ve büyük düşünmenizi sağlar. Odanın şekli ve seçtiğiniz mobilyalara uygun alınabilecek en büyük halıyı tercih etmenizde fayda var. Odanız çok daha görkemli görünecek.

11. Bitki ve Çiçeklere Yer Verin

küçük ev dekorasyon örnekleri

Alanınızın küçük olması, orayı yeşillendiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Tabi ki birkaç püf noktayı bilmekte fayda var. Aşırıya kaçmadığınız müddetçe alanınıza yeşil bitkiler ekleyerek odanızı daha stil sahibi bir alan haline getirebilirsiniz. Ayrıca kullanacağınız bitkiler odayı daha canlı bir hale getirecek. Ama unutmamanız gereken bir nokta var; yeşil bitkiler odaya canlılık katacağı gibi solmuş ve bakımsız kalmış bitkiler de ters etki yaratır. Eğer canlı bitki bakımında zorluk yaşıyorsanız yapay bitki kullanmaktan çekinmeyin. Stil ustası ve Fixer Upper yıldızı Joanna Gaines yapay bitki tabularını yıktı, bu nedenle endişelenmenize gerek yok.

12. Simetri ile Oynayınküçük ev dekorasyonu nasıl yapılır

Her şey doğasında bir simetri barındırır ve biz de bunun doğal bir sonucu olarak o simetriye çekiliriz. Küçük ev dekorasyonunda simetriyi kullanarak alanı daha temiz, ferah ve güzel göstermek sizin elinizde. Büyük mobilyalar kullanmakta kararlıysanız bu parçaların birbirini yansıtmasını sağlayın. Aynı şekilde dolap olmadan olmaz diyenlerdenseniz simetriyi kullanmayı ihmal etmeyin.

13. Köşeleri Kullanın

Küçük ev dekorasyonunda köşeleri yaratıcı olarak kullanmak size işlevsellik sunabilir. Çok fazla karışık veya dağınık bir görüntü yaratmadığı takdirde boş bırakabileceğiniz bir köşeyi çalışma masası ya da bar masası koyarak değerlendirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir