Uncategorized

Mimari Tasarım Konsepti Nasıl Geliştirilir?

Mimari Tasarım Konsepti Nasıl Geliştirilir?

Mimari tasarım konsepti geliştirmeye dair tüm ipuçlarını sizlerle paylaştığımız içeriğimiz için keyifli okumalar dileriz!

Konsept Nedir?

Konsept, tasarım sürecinize ve karar vermenize bir temel oluşturur. Her mimari proje, projenizi basitçe ifade eden bir mimari tasarım konsepti ile başlamalıdır. Örneğin; yapacağınız bir tasarımın proje kapılarını içermesi ya da ses yalıtımlı yapı olması ve tüm projenin bu bağlamda gelişmesi projeniz için bir konsept olabilir.

Mimari kavramları ve gelişimlerini incelemeden önce öncelikle kavram teriminin tam olarak ne anlama geldiğini ve genel olarak ne yapılması gerektiğini anlamalıyız.

Günümüzde konsept kavramı sadece mimari tasarım konsepti olarak değil pek çok konunun genel çerçevesini belirlemek ve konu ile ilgili bilgi vermek için de kullanılır. Böylece konsept, aslında süreci ya da mimari tasarımı orijinal hale getiren ve ona bir anlam yükleyen öge olarak tanımlanabilir. Kavram; soyut bir fikir, bir plan veya niyet, bir metanın satılmasına veya tanıtılmasına yardımcı olan bir fikir veya buluş olarak tanımlanabilir. Bu nedenle kavram, bir fikrin arkasındaki düşünce ve inançlara temel yapı taşlarını sağlayan bir fikirdir denebilir.

Mimari Tasarım Konsepti Nedir?

Mimari Tasarım Konsepti Nedir?

Mimari Tasarım Konsepti Nedir?

Mimari tasarım konsepti için amaç, belirli bir senaryoya, proje özeti, bağlam, kısıtlamalar, sorunlar, kullanım ve yapısal gereksinimleri ele alarak bir yanıt oluşturmaya yardımcı olmaktır.

Tüm projeler bir konseptle başlamalıdır. Çünkü proje gelişimini destekleyen ve tasarım sürecine rehberlik eden mimari tasarım konsepti olacaktır. Bununla birlikte konseptin tek bir fikir olması şart değildir. Proje, bütünü oluşturmak için tek tek parçaları yönlendiren birden fazla konsepte sahip olabilir.

Konsept, tasarım kararlarını oluşturmanın bir yoludur ve hemen hemen her zaman aşağıdakilerin bir kombinasyonu olarak karşımıza çıkar.

  • Alan
  • Tasarım özeti
  • Anlatı

Mimari Tasarım Konseptinin Amacı Nedir?

Mimari tasarımda alınan karar daha önce de belirttiğimiz üzere konseptler üzerinden şekillenir ve tanımlanır. Bu nedenle mimarlık, güçlü bir şekilde onların gücüne göre değerlendirilir. Genel olarak zayıf bir mimari ürününün, kötü düşünülmüş ve geliştirilmiş bir konseptin sonucu olduğu söylenebilir.

Bu nedenle mimari tasarım konseptinin amacı, bir binanın tasarım süreci ve sunumuna açıklık ve anlam sağlamaktır.

Mimari tasarım konsepti projeyi ilerletir. Proje süreci boyunca konsepte atıfta bulunulur ve  konsept soruları yanıtlamaya ve karar vermeye yardımcı olmak için kullanılır.

Bu nedenle bir tasarım konsepti, bir projenin başlangıcı ve gelişimi için ne kadar büyük veya küçük olursa olsun amacı, kendisine sorulan sorulara cevaplar ve açıklamalar sağlayarak planın özünü temsil etmektir.

Mimari Tasarım Konsepti Türleri

İyi yapılandırılmış ve tasarlanmış bir yapının birçok unsuru vardır. Ancak temelde üç ana kategoriden söz edilir. Çevre, Tasarım Özeti ve Tasarımın Hikaye Anlatımı.

Çevre: Mimari çevre analizi, belirli bir mekanın fiziksel ve sosyal özelliklerini, hem iç hem de dış bağlamına hitap edecek ve geliştirecek bir mimari çözüm geliştirme amacı ile değerlendirme sürecidir.

Her çevre benzersizdir. Değişen topografya, su yolları, ağaçlar, bitkiler, habitatlar ve hava durumu düzenleri gibi birçok karmaşık unsurdan olur. Bunların tümü, bir mimarın tasarım sürecini ve karar verme sürecini etkileyecektir. Mimari alan analizi, mimari tasarım konsepti için ilk adım olmalıdır. Burada dikkat edilecek parametreler; arazinin iklim koşulları, arazi ile ilgili yasal kısıtlamalar, hakim rüzgar ve bakı yönü, topografya, araziye ulaşımın sağlandığı yollar, trafik yoğunluğu, arazinin yakınında bulunan kat sayısı, yapı yoğunluğu, etraftaki yapıların birbiriyle olan uyumu olarak düşünülebilir.

Tasarım Özeti: Mimari tasarım konsepti türleri arasında oldukça kritik bir önem taşımaktadır. Kapsamlı ve bilgilendirici bir tasarım özeti, tasarım sürecinin zorunlu bir parçasıdır. Sadece mimar için değil projenin tasarım ve uygulamasında yer alan tüm paydaşlar için önemli bir referans noktasıdır. Tasarımın ilk aşamalarında müşteriden ne kadar çok bilgi alınırsa karar verme ve problem çözme süreci de o kadar etkili ve başarılı olacaktır.

Tasarımın Hikaye Anlatımı: Tasarım sürecinde mimari bir anlatı oluşturmak müşterinin, mimarın ve tüm ekibin aynı yerde olmasını sağlar ve tasarımı herkesin anlayacağı biçimde ifade etmeye yardımcı olur. İyi bir motivasyon kaynağı olarak düşünülebilir çünkü hikayeler bize bir şeyi neden yaptığımızı hatırlatır. Bina tasarımı genelinde estetik uyum yaratmak için birleştirici bir faktör olarak çalışır.

Dekorasyonda Konsept Nasıl Oluşturulur?

Dekorasyonda Konsept Nasıl Oluşturulur?

Dekorasyonda Konsept Nasıl Oluşturulur?

İç mekân tasarımında dekorasyona başlamadan önce konseptin belirlenmesi gerekir. Bu doğrultuda yapacağınız malzeme ve ürün seçimleri, konsept tasarım sürecinin ileriki adımlarıdır. Örneğin; minimal bir mimari tasarım konsepti benimsemek istiyorsanız olabildiğince yenilikçi, işlevsel ve modern dekorasyon elemanlarını tercih ederek hayalinizdeki temayı oluşturabilirsiniz. Etnik bir konsept için; bu tarzda ikonik ögelerine yer verebilirsiniz. Kilimler, mandala desenli kırlentler, renkli koltuklar, makrome detaylar, doğal materyaller, canlı renkler, rahat minderler, duvar halıları gibi. Klasik bir konsept için oymalı, ikinci eller, antika mobilyalar, işlemeli tavan dekorlarını, kapitoneli koltuk takımlarını tercih edebilirsiniz. Otantik bir konsept oluşturmak istersen rustik detaylara yer verebilir; ikinci el masif mobilyaları kullanarak farklı tarzların harmanlandığı mimari konsept fikirleri ile sıra dışı iç mekân tasarımlarına imza atabilirsiniz.

Mimari Tasarımın Faydaları Nelerdir?

Mimari Tasarımın Faydaları Nelerdir?

Mimari Tasarımın Faydaları Nelerdir?

Zihinsel sağlığımızın zamanımızı içinde geçirdiğimiz duvarlardan büyük ölçüde etkilenmesi şaşırtıcı değildir. Bir binanın tasarımı, çatısı altında yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamıyorsa orası o kişiler için doğru bir yer olmayabilir.

Bir binadaki doğal ışık eksikliği, yetersiz havalandırma ve sinir bozucu işlevsellik, bina sakinlerinin modunu hızla düşürebilir.

Oysa alanını en iyi şekilde kullanan hafif ve havadar bir bina, ruhları canlandırabilir ve enerjiyi artırabilir. Şehrin kalabalığına ve gürültüsüne rağmen yaşamak için  ses yalıtımlı yapı tercih etmeniz, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. İyi tasarlanmış bir yapı hem güvenli bir alan hem de duyusal bir etki yaratır.

Fiziksel olarak kapalı bir alandan çok daha fazlası olan bir bina, psikolojik sağlığımızı iyileştirme veya tam tersi olarak engelleme gücüne sahiptir. Farkında olsak da olmasak da çevremize tepki verir ve onlar tarafından değiştiriliriz. Bir binanın tasarımı önemlidir. İçinde zaman geçirdiğimiz yapıların ürünleriyiz. Winston Churchill’in dediği gibi “biz binalarımızı şekillendiriyoruz ve ondan sonra binalarımız bizi şekillendiriyor”.

Mimari Tasarıma Nereden Başlanmalı?

Bir başlangıç ​​noktası bulmak göz korkutucu olabilir, sürecin zaman aldığını hatırlamalı ve dikkate almalısınız.

Proje özetini, siteyi ve bağlamı anlayana kadar bir mimari tasarım konsepti oluşturmaya başlayamazsınız ve dolayısıyla proje, gerekli parametrelerini toplamak için başlangıç ​​noktanız olmalıdır. Buna çevre analizi, tasarım kısa değerlendirmesi, bina tipolojisi değerlendirmesi, arketip değerlendirmesi, emsal çalışmaları vb. dahildir.

Bir Mimari Konsepti Nasıl Yaratırsınız?

Bir Mimari Konsepti Nasıl Yaratırsınız?

Bir Mimari Konsepti Nasıl Yaratırsınız?

Mimari tasarım konsepti asla katı bir yaklaşımla başlamamalıdır ve bu nedenle erken aşamalarda mümkün olduğunca esnetilebilir hedefler koymak uygun olacaktır. Konseptinizi oluşturmak için öncelikle belli alanlarda araştırmalar yapıp bunları değerlendirildikten sonra yönteminizi şekillendirmeye başlayabilirsiniz. Bu dört alan şu şekilde özetlenebilir:

  1. Çevre Analizi: Çevrenin ve bağlamın temel kısıtlamalarını ve özelliklerini belirleyin.
  2. Tasarım Özeti: Bina tipi, tercihler, bütçe, kültür, gündem, kişilik, organizasyon gibi hitap etmesi gereken müşteri tarafından sunulan bilgilerdir.
  3. Bina Tipolojisi: Bu, binanın türünü, amacını, sunduğu hizmetleri ve nasıl çalışması gerektiğini belirler.
  4. Proje Hikaye Anlatımı : Bu, projenin arkasındaki hikayeyi, onu kullanacak insanları ve onun bağlamında nasıl oturacağını ve büyüyeceğini tanımlar.

Bu dört noktayı belirlemek, mimari tasarım konsepti geliştirmenizin temellerini oluşturacak ve anlamlı bir yanıt geliştirmede hayati bir rol oynayacaktır.

Konseptinizi Geliştirin

  1. Acele Etmeyin

Bir fikri geliştirirken kuluçka süreci son derece faydalı olabilir. Bu yüzden ona biraz zaman verin. Başka bir şey meşguliyet ile ilhamın doğal olarak gerçekleşmesine izin verin. Ardından düşüncelerinizi değerlendirme aşamasına başlayabilirsiniz.

  1. Proje Sınırlarınızı Keşfedin

Araştırmanız, sizi ayırt edici özellikler ve bina kısıtlamaları geliştirmeye yönlendirecektir. Bu size süreç sırasında ortaya çıkan sorunları çözerken tasarımınızı daha da geliştirme fırsatı sağlayacaktır.

  1. Lokasyon

Teklifinizin konumu, görüşler, tipografi ve erişim gibi temel çevre özelliklerini dikkate almak konseptinizin gelişimini güçlendirecektir. Mimari tasarım konsepti gelişimi, lokasyonla ilişkili temel özellikler etrafında ilerlemektedir.

  1. Malzemeler

Malzemeler bir kavramı tanımlamak için çok da iyi bir seçenek değildir. Bu nedenle özellikleri ve sınırlamaları ile araştırılmalıdır. Bu, konsept tasarım sınırlarını zorlamak için mevcut stratejileri oluşturmayı hedefleyebilecek yapısal kavramların oluşumunu sağlayacaktır.

  1. Çizim Yap

Son olarak, konseptinizin tasarımınızı nasıl şekillendirdiğini görmek için planı ve 3B modelinizi oluşturmaya başlayın. Bunlar; bu neden burada, ne yapıyor ve amacı nedir gibi temel soruları yanıtlamaya başlayarak kavramın netliğini tanımlamaya yardımcı olacaktır, tasarımın amacını belirleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir