Evinizdeki kapıları pivot kapı ile değiştirmek kolayken oturma odası mobilya yerleşimini düzenlemek zor olabilir. Boş bir odayla karşı karşıya kaldığınızda, onu elektronik cihazlarınız etrafında hem pratik hem de estetik açıdan hoş bir şekilde düzenlemek kolay olmayacaktır. Ancak odanızın güzel görünmesini sağlamak için işe yarayan birkaç basit uygulama işinizi görecektir. Sadece bu kurallara uyarak mobilyaları düzenlemenin o kadar da korkutucu olmadığını fark edeceksiniz. Mobilya yerleşimi için size yardımcı olacak pek çok tüyodan oluşan bir yazı hazırladık. Mobilya yerleşimi nasıl yapılır, hangi unsurlara dikkat etmeniz gerekir gibi önemli konuyla ilgili merak ettiğiniz her detay yazımızda. Eğer siz de eviniz için mobilya yerleşimi listesine göz atmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Mobilya Yerleşim Kuralları
1. Popüler Mobilya Düzenlerini Düşünün
En güzel odalar için popüler mobilya düzenlerini göz önünde bulundurarak seçeneklerinizi basitleştirin. Birkaç oturma odası mobilya yerleşimi örneği aşağıdaki gibidir;
- Simetrik düzen; alanı görsel olarak dengelediği için her boyutta veya şekildeki odada uygulanabilir. Bir masa ile ayrılmış karşılıklı iki kanepe simetrik bir düzendir. Eşleşen yan koltuklarla çevrili bir kanepe simetrik olarak kabul edilir.
- Hareketli düzen; fazla pencereli bir oturma odanız var ancak mobilyalarınızı sabitlemek için yeterli duvar alanı yoksa hareketli bir mobilya düzeni seçebilirsiniz. Bir duvara monte edilmiş bir tv ile odanın ortasında bir ada oluşturmak için mobilyalarınızı duvarlardan birkaç metre uzağa yerleştirebilirsiniz.
- L-şekilli düzen; bu yerleşim düzeni için daha az duvar alanı gibi zorluklar vardır. Mobilya ve tv için kullanabileceğiniz genellikle iki duvar vardır. Kanepe uzun duvara yerleştirilir ve tv doğrudan kanepenin önündeki duvara koyulur.
- Düzensiz odalar için yerleşim düzenleri; dar odaları köşeleri olan alanlar veya açılı şömineler. Bunların hepsi düzensiz şekilli odalar olarak kabul edilir. Kullanışsız oturma odalarındaki mobilyaları düzenlemenin anahtarı, alanda mobilya kullanarak bölgeler oluşturmaktır.
- Uzun, dar dikdörtgen oturma odaları için düzen; bu alanda iki uzun duvarınız olacaktır. Bu yüzden bir duvara bir kanepe ve karşı duvara TV yerleştirmek yaygın bir durumdur.
2. Bir Odak Noktası Seçin
Odadaki bir odak noktasının işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin belirgin bir pencereniz veya bir şömine rafınız varsa doğal olarak görünürler. Bunun dışında ise TV sehpalarını yerleştireceğiniz alanları kendiniz yaratmanız gerekebilir. Seçtiğiniz odak noktası ne olursa olsun bir karar verip ve buna bağlı kalmalısınız.
3. Mobilyaları Duvarlara İtmeyin
Odanın ölçüleri, mobilyalarınızı duvarlardan ne kadar uzağa yerleştirebileceğinizi belirleyecektir. Ancak küçük bir alanda dahi mobilyaların arkası ile duvar arasında biraz boşluk bırakarak daha fazla alan yaratmak isteyeceksiniz. Yaygın inanışın aksine bu küçük alan aslında odaları daha büyük hissettirebilir. Tabii ki daha geniş bir alanınız varsa mobilyaları odanın ortasında duvarlar ve mobilyalar arasında boşluk bırakarak konuşma alanları oluşturulacak şekilde düzenlemekten çekinmeyin.
4. TV Yerleşimini Belirleyin
Televizyonunuzu oturma odasında nereye yerleştireceğiniz boyutuna ve diğer birkaç faktöre bağlı olabilir. Televizyon oturma odanızın güneş ışığından veya diğer ışıklardan gelen parlamalardan etkilenmeyen bir alana yerleştirilmelidir. Televizyonunuzu fazla kullanılmayan alanların olduğu bir bölüme yerleştirin. İnsanlar önünden sürekli geçip giderken televizyon izlemeye çalışmak zor olabilir. Genel olarak televizyonunuzu koltuğunuzdan veya sandalyelerinizden rahatça izleyebilmeniz için oturduğunuz alana bakacak şekilde konumlandırılmalıdır. Bir televizyonunu duvara monte etmenin avantajları vardır. Ancak doğru şekilde yapılırsa küçük bir oturma odası düzeninde zemin alanını genişletebilir.
5. Sohbet Alanları Yaratın
İnsanlar doğal olarak boyunlarını uzatmak veya odanın diğer ucundan bağırmak zorunda kalmadan birbirleriyle konuşabilmelidir. Kanepeleri ve sandalyeleri birbirine bakacak şekilde yerleştirin ve insanların seslerini yükseltmeden sohbet edebilecekleri kadar yakın olacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Oda çok büyükse birden fazla konuşma alanı düzenleyebilirsiniz.
6. Mobilyaları Düzenlerken Dengeyi Bulun
Denge, dekorasyonda her zaman önemlidir. Oturma odanızdaki mobilyaları ve diğer eşyaları düzenlerken de aynı şekilde dengeyi korumak gerekir. Mobilyaların hem boyutunu hem de yerleşimini göz önünde bulundurup büyük veya küçük parçaları bir alanda gruplamadığınızdan emin olmalısınız. Bu alanın orantısız ve rahatsız edici olmasına neden olabilir. Ayrıca mobilyalarda çeşitlilik olması daha güzel görünmesini sağlayacaktır. Örneğin düz bir oturma düzeniniz varsa yuvarlak bir sehpa kullanabilirsiniz.
7. Doğru Boyutta Halıları Kullanın
Doğru boyutta halılar odanın kenarlarındaki döşemeyi açığa çıkarmak iyidir. Ancak halı kullanırken oturma düzenindeki tüm mobilyaları çevreleyebileceği kadar büyük olması gerekir. En azından büyük mobilyaların ön ayakları halı üzerinde olmalıdır.
8. Büyük Bir Sehpa Alın
Sehpalar söz konusu olduğunda çoğu zaman büyük bir sehpa seçimi daha iyidir. Oturma alanının ortasındaki büyük bir sehpa hem estetik hem de işlev açısından harika olacaktır. Misafirlerin içeceklerini koyması veya aksesuarlarınızı sergilemeniz için bol miktarda alan bırakır. Büyük bir sehpa etrafındaki koltuklardan daha kolay erişim sağlar. Bununla birlikte misafirlerin rahatça geçmesi için oturma yeri ile sehpa arasında yeterli boşluk bıraktığınızdan emin olmalısınız. Büyük bir sehpa bulamazsanız iki küçük sehpa iyi bir alternatif olabilir.
Mobilya Yerleşimi Nasıl Yapılır?
Odalarınız ister büyük ister küçük olsun doğru mobilya düzenine sahip olmak onları daha düzenli hale getirecektir. Mobilyaların nasıl düzenleneceğini bilmek bir odanın nasıl kullanılacağını belirlemenize yardımcı olabilir.
Odak Noktalı Mobilya Yerleşimi
Bir oturma odasındaki mobilyaları nasıl düzenleyeceğinizden emin değilseniz oturma yerini odanızın sunduğu manzaradan yararlanacak şekilde düzenleyin. Kendi odak noktanızı oluşturmak için bir duvara büyük bir sanat eseri asabilir veya bir kitaplıkta favorilerinizden oluşan bir alan yaratabilirsiniz.
Simetrik Salon Yerleşimi
Simetrik bir düzen için mobilyaları şöminenin yanına yerleştirip ve birbirlerine bakacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Kanepenin önü için sehpa kullanabilirsiniz.
Oturma Odası Yerleşimi
Geniş bir oturma odasında konforlu alanlar oluşturmak için mobilyalar kullanın. Bir odanın ortasında kanepe dışında ayrı bir konuşma alanı oluşturmak için bir uca sandalye ve sehpa yerleştirebilirsiniz. Ayrıca yastık ve battaniyeler konukların rahat etmesini sağlar.
Küçük Oturma Odaları İçin Yerleşimler
Herhangi bir mobilyayı düzenlemek zordur ancak küçük bir alanda oturma odası mobilyalarını düzenlemek daha da zor olabilir. Oturma odanızda mobilya düzenleme ipuçları özellikle dar alanlarda işe yarar. Küçük bir oturma odasında mobilyaları bir odak noktası etrafında düzenleyebilirsiniz. Bu odak noktası şömine, pencere veya duvar dekoru olabilir.
TV Odası Mobilya Düzenlemeleri
Televizyonlu oturma odası mobilyalarını düzenleyeceğinize karar verirken konfor ve erişilebilirliği ön planda tutmalısınız. Televizyonu, güneş ışığından uzak bir yere yerleştirmelisiniz.
Yatak Odası Mobilya Yerleşimi
Yatak odası için bir mobilya düzenlemesi planlarken yatağınızın boyutunu göz önünde bulundurun. Yatağın düzeni dışında başlığınızın görselliğini de unutmamalısınız. Yatak, oda için biraz büyükse daha hafif bir başlık kullanabilirsiniz.
Pencereli Yatak Odası için Yerleşim
Yatak odası mobilyalarını yerleştirirken manzaradan en iyi şekilde yararlanmak için yatağı pencereye doğru çevirebilirsiniz. Kapının karşısına bir makyaj masası, sandalye ve ayna ekleyebilirsiniz. Oturmak için yatağın ucuna bir çift tabure koyabilirsiniz.
Dikdörtgen Yemek Odası İçin Yerleşim
Yemek odası ile aynı oranlara sahip dikdörtgen bir masa alanda daha iyi duracaktır. Ayrıca odaya dolap veya kitaplık gibi depolama alanı ekleyebilirsiniz.
Büyük Yemek Odaları için Mobilya Yerleşimi
Büyük yemek alanında diğer alanları fazla kaplamayan bir masa seçmelisiniz. Örneğin 12 kişilik oturma alanına ihtiyacınız varken 20 kişilik büyük bir masa almamalısınız. Odada kullanabileceğiniz eşyalar için de bir saklama alanı ekleyebilirsiniz.