Hayalinizde yeni bir ev alma planı varsa seçiminizi geleneksel yapılar yerine prefabrik yapılardan yana kullanabilirsiniz. Bu seçiminizde ise evinizin güvenliği için prefabrik evinizin kapı tercihini çelik kapı gibi bir alternatiften yana kullanabilirsiniz. Uzun seneler fazla masraf çıkarmaması bakımından rahatça yaşayabileceğiniz bu güzel evlere sahip olabilirsiniz. Duvar, pencere gibi parçaları fabrikada üretilen ve inşası için temel kazmaya ihtiyaç olmayan yapılara prefabrik ev denilmektedir. Prefabrik yapılar, tek katlı prefabrik ev modelleri veya iki katlı modeller olarak talep edilen metrekare ve oda planına göre hazırlanır. Betonarme evlerde olduğu gibi bu yapılarda da ses ve ısı yalıtımı yapılmakta, elektrik ve kanalizasyon sistemi bulunmaktadır. Yerleşim yerine göre tasarlanabilen bu tek katlı prefabrik ev modelleri istenildiği başka bir yere de nakil edilebilmektedir. Prefabrik evler özellikle son dönemlerde oldukça fazla tercih edilen müstakil ev modelleri arasındadır. Bunun sebebi hem fiyatların bütçeye uygun olması hem de hızlı bir şekilde inşa edilmesidir. Prefabrik yapılar hafif, esnek ve dayanıklı malzemeden üretilir. Bu şekilde deprem esnasında yıkılmaz. Ciddi bir depremle karşılaşılsa dahi hafif bir yapı olması sayesinde büyük sağlık sorunlarına sebep olmadan enkaz altından kurtulmak mümkündür. Prefabrik yapılar çok sayıda üretilebilir. Bu yüzden üreticilerde pek çok hazır tasarım vardır ve projelendirme hızlı bir şekilde ayarlanabilir. İsteğe bağlı üretilen parçalar monte edilerek prefabrik ev inşa edilmektedir. Dolayısıyla evin özelliklerine uygun genellikle bir hafta içerisinde kurulumu tamamlanır. Ekstra bir inşaat süreci gerektirmediği ve düşük maliyetli olduğundan tercih edilen bu yapıların, kullanılan malzemeye bağlı ömrü ortalama 40 ile 60 sene arasında değişir.
Prefabrik Ev Nedir?
Prefabrik İngilizce bir kelime olup ön anlamına gelen pre ve yapı olarak ifade edilen fabric kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Prefabrik evler ön üretimli hazır yapılar için kullanılmaktadır. Prefabrik ev, bir plana göre hazırlanan parçaların arazi üzerinde birleştirilmesiyle montajlanan bir yapıdır. Arazi koşullarına uygun üretilebilen, isteğe bağlı metrekaresi değiştirilebilen ve her türlü yerleşim alanına uyarlanabilen evlerdir. Çoğunlukla duvar ve kapı gibi parçalar fabrikasyon bir şekilde üretilip evin konumlandırılacağı platformun üzerine yerleştirilmesiyle oluşturulurlar. Prefabrik yapılarda ses ve ısı izolasyonu, evlerin doğal afetlere ve risklere karşı dayanıklılığı uluslararası standartlara göre yapılır. Tek katlı prefabrik ev modelleri afet durumlarında modüler yapısı ile güvenliğin en yüksek olduğu zemine yapılır. Bu yapıların üretiminde kullanıcıların istekleri göz önünde tutularak farklı malzemeler kullanıldığı gibi bağ evi, yayla evi ya da yazlık ev gibi çeşitli kullanım amaçlarıyla üretilebilir. Bu evler çevreye zarar vermezler. Kısa sürede yapıldıkları için portatiftirler. Tek katlı prefabrik ev modelleri piyasa bazında değere sahiptir. Ve rahatlıkla satılabilir ya da kiralanabilir. Prefabrik yapıların kurulduktan sonra yeniden monte edilebilme özelliği ve yıpranma payları düşük olduğu için bakım masrafları da azdır. Yalnızca konut olarak değil işyeri, spor salonu, ofis, şantiye, soyunma odası, imalathane, depo ve tesis gibi pek çok alternatif amaca yönelik prefabrik yapılar üretilebilir. Bu evlerin tasarımları, değişikliğe ve ek isteklere açıktır. Hazır yapılar, tek katlı prefabrik ev modelleri ya da iki katlı dubleks modeller olarak üretilebilir. Çekirdek aileler için küçük, büyük aileler için geniş yapılar bulmak mümkündür. Ayrıca dekorasyon konusunda da önemli bir yelpazeye sahip bu evlerin dış görünümü oldukça modern ve estetiktir. Kurulduğu araziye uyum sağlar. Dış cepheden iç duvarların rengine, kapılardan aydınlatmalara kadar tüm detaylar istenirse kişiye özel yapılabilir.
Tek Katlı Prefabrik Ev Modellerinin Artıları
Tek katlı prefabrik ev modelleri uzun imalat sürelerini ve işçilik maliyetlerini azaltır. Prefabrik yapılar modüler yapıda olduğu için önceden belirlenen ihtiyaca göre inşa edilir. Prefabrik yapıların teslim süreleri çok daha kısadır. Bu yapıların ısı ve ses yalıtımı diğer evlere göre daha iyidir. Bütün bunların yanı sıra prefabrik yapılar çevre dostudur. Dolayısıyla çevreyi kirletmeden kolaylıkla oluşturulur. Tek katlı prefabrik ev modelleri avantajları aşağıdaki gibidir.
1. Enerji Verimliliği
Prefabrik evlerin artılarından biri yüksek enerji verimliliğidir. Kullanılan son teknoloji ürünü pencereleri sayesinde ısıyı içerde tutar. Ve bu süreçte bütçeye katkı sağlar. Bu yapılar daha düşük karbon ayak izi isteyen bireyler için yüksek kaliteli, modern ve zarif evler olabilir.
2. Hızlı İnşa Süreci
Tek katlı prefabrik ev modelleri diğer yapılardan ayıran en dikkat çeken özelliği hızlı inşa edilebilmeleridir. Hızlı inşaat, bu evlerin en önemli avantajlarından biridir. Bir prefabrik evin parçaları hazır olduğunda yapmanız gereken tek şey onları bir araya getirmektir. Resmi işlemler ve su basmanı halledildikten sonra bu yapıların tamamlanması on beş gün sürmez. Örneğin haziran ayında sahip olduğunuz arsanıza prefabrik ev yapmaya karar verdiyseniz yaz döneminde yeni evinizde oturma fırsatı bulabilirsiniz. Fakat betonarme bir yapının bitmesi ortalama 1-2 sene sürmektedir.
3. Bütçeye Uygunluk
Betonarme yapılarda bütçenin önemli bir kısmı genellikle işçiliğe gider. Prefabrik yapılarda da aynı şekilde işçilik ücreti bulunur. Fakat prefabrik evlerde inşa süreci birkaç hafta olurken, inşaatlarda bu süre çok daha fazladır. Dolayısıyla bütçe açısından önemli bir fark oluşur. Bunun dışında prefabrik yapıların hazır duvarları maliyeti önemli ölçüde azaltır. Bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda prefabrik yapıların fiyatları diğer yapılara göre oldukça düşüktür.
4. Taşınabilir
Tek katlı prefabrik ev modelleri maketler gibi modüler malzemeden oluşur. Bu evlerin sökülmesi ve tekrar takılması mümkündür. Dolayısıyla arsasını sattığınız ya da yerini değiştirmek istediğiniz evinizi demonte hale getirebilir ve yeni bir arsa üzerine evinizi inşa edebilirsiniz.
Tek Katlı Prefabrik Ev Modellerinin Eksileri
1. Arazi Fiyatları
Prefabrik ev inşa etmek için öncelikle bir araziye sahip olmanız gerekir. Eğer araziniz yoksa satın almanız gerekebilir. Prefabrik evle beraber üzerine arazi fiyatı da eklendiğinde maliyetli olabilir. Bunun yanı sıra sahip olduğunuz veya olacağınız araziye prefabrik bir ev yerleştirdiğinizde elektrik, su ve kanalizasyon işleriyle de ilgilenmeniz gerekir. İzinlerin alınması da dâhil arazi hazırlığı uzun bir süreç olabilir.
2. Dayanıklılık
Prefabrik evler çoğunlukla etrafı demir veya çelik, köpük benzeri malzemelerle doldurulmuş levhalarla inşa edilir. Bu levhalar fazla dayanıklı değildir. Tek katlı prefabrik ev modelleri televizyon ve mutfak dolabı gibi ağır malzemeleri taşıyamaz. Bu yüzden duvara bir şey asılması önerilmez. Aynı zamanda bu malzemeler suya dayanıksızdır. Ve delinmesi erken çürümeye sebep olabilir.
3. Fiyat Kapsamı
Tek katlı prefabrik ev modelleri için çoğunlukla zemin kısmı fiyata dâhil değildir. Bir firmadan alınan prefabrik evin, güzel bir villaya dönüşmesi daha fazlaya mal olur. Eğer 100 bin TL’lik bir prefabrik ev alırsanız, arsa fiyatı hariç evin oturulabilir olması için daha fazla ödeme yapmanız gerekecektir.
4. Ömür Süresi
Tek katlı prefabrik ev modelleri için kullanılan malzemelerin belirli bir ömrü vardır. Taş ve betonarme yapılara nazaran bu malzemenin ömrü daha azdır. Uzun ömürlü bir ev istiyorsanız prefabrik evler doğru tercih olmayabilir.
5. Güvenlik
Evlerinizde yer alan dekoratif özelliği olan ve güvenliğini sağlayan kapı tercihinde bulunurken dikkat edilmesi gereken bir konudur. Özellikle prefabrik müstakil evlerde oturuyorsanız güvenliğiniz için güvenlikli bir kapı tercihi yapmanız hem emniyetiniz hem de mahremiyeti sağlamak için oldukça gereklidir.