Mimari&Tasarım

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz.

Yeni bir ev satın alırken dikkat edilenler genellikle asıl önem verilmesi gereken noktaların geri plana atılmasına neden olur. Ancak ilk defa ev alanlar için mutlaka dikkat edilmesi ve önem verilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Özellikle de alınan evin bulunduğu konum, fiyatının bütçeye uygunluğu ya da güvenlik önlemlerinin ne kadar teşekküllü olduğuna bakılmalıdır. Bunun yanı sıra ev içerisindeki olanakların da tam olarak ihtiyaçlara karşılık verip vermediğinin de teyit edilmesi gerekir. Aynı zamanda evin boyutu da ev alırken mutlaka ön planda tutulması gereken kriterlerden biridir. Bunun yanında güvenlik tedbirleri, apartman kapısı, ev giriş kapıları önemli hususlardır.

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Günümüzde insanlar çeşitli birikimler yaparak ya da kredi çekerek ev alma düşüncesine girerler. Bu süreçte gerçekten yaşanabilecek en konforlu ve donanımlı evi satın almak adına dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Ev satın alırken dikkat edilenler arasında on farklı unsur sıralanabilir. Evin boyutu, bulunduğu konum, fiyatı ya da bakım maliyetlerinin ne kadar olacağına dair bir tablo oluşturmak önemlidir. Ayrıca mutfak düzeni, evin banyo ve odalarının da olanaklarına önem verilmelidir. Böylelikle ekstra bir sorunla uğraşmadan ya da istenildiği gibi ev sahibi olmak mümkündür.

1.Konum

Bir ev satın alırken dikkat edilmesi gereken ilk önemli kriter evin bulunduğu konumdur. Evin dış cephesinde veya içerisinde birçok bölümünü değiştirebilmek mümkündür. Ancak evin sahip olduğu konumu değiştirmek söz konusu değildir. Bu nedenle de tam olarak satın almak istenilen evin nasıl bir konumda olmasının istendiğine karar verilmelidir. Sonrasında ise buna uygun konumlara sahip olan evlere göz atılabilir. Ulaşım olanaklarının evin bulunduğu konumdan nasıl sağlanabileceği, sağlık problemi oluştuğunda hastane gibi sağlık kurumlarına nasıl ulaşılacağı gibi detaylara da dikkat edilmelidir. Bu doğrultuda bir evi satın almaya karar vermeden önce ilk dikkat edilmesi gereken unsur konumudur.

2.Fiyat

Evlerin fiyatları sahip olduğu konuma ya da boyutuna ve donanımlarına göre değişiklik gösterir. Hemen hemen her bütçeye uygun bir ev bulunması mümkündür. Ancak burada önemli olan nokta ev satın almak için ne kadarlık bir bütçeye sahip olduğunuzu belirlemektir. İleriki dönemlerde evde yapılacak olan bakım maliyetleri, badana ve boya işleri, mobilyalar gibi noktalar da baz alınarak ayırabileceğiniz bütçeyi belirlemelisiniz. Maksimum oranda ne kadarlık bir ev satın alma bütçesine sahip olduğunuza karar verdikten sonra diğer ev satın alırken dikkat edilenler kısımlarına geçebilirsiniz.

3.Evin Boyutu

Ev satın alırken başlıca dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de evin boyutudur. Eğer ileriki dönemlerde ailenize yeni aile üyelerinin eklenmesini de planlıyorsanız buna bağlı olarak bir ev boyutu ve oda sayısı belirlemelisiniz. Hem konforunuzu sağlayacak hem de size yetecek boyutta bir ev en doğru tercihiniz olur. Bunun yanı sıra evinizin ihtiyaçlarının boyutuna göre değişim göstereceğini de dikkate almalısınız. Evin boyutu, kat planı ve oda sayısı bu doğrultuda konum ve fiyat kriterlerinin hemen ardından önem verilmesi gereken bir detaydır.

4.Ev Olanakları

Yeni bir ev alırken, evi satın almadan önce maliyetinin yüksek olabileceği olanakların neler olduğuna yoğunlaşabilirsiniz. Bu sayede evde bulunmasını istediğiniz olanakları baz alarak bir istek listesi de hazırlayabilirsiniz. Ev satın alırken dikkat edilenler olarak listede yer alan olanaklarınızın çoğunun bulunup bulunmadığına göre değerlendirme yapabilirsiniz. Bahçeli bir ev, havuzlu ya da evcil hayvanınıza rahat ettirebileceğiniz bir konfor alanı olduğuna dikkat edebilirsiniz. Bununla birlikte ev içerisindeki mutfak ve banyo döşemeleri, yer kaplamaları gibi olanakları da dikkate almanız evin bakım maliyetlerinin daha aza inmesini de sağlar.

5.Yatak Odaları

Kısa ya da uzun vadede bir evde olmasını istediğiniz yatak odası sayısına dikkat etmeniz önemlidir. İleride ailenizi genişletmeyi planlıyorsanız, şu anda ihtiyacınız olandan daha fazla oda sayısına sahip olmanız gerekebilir. Aynı zamanda sürekli misafir ağırlayan kişiler için ekstra bir oda her zaman daha fazla konfor sunar. Bununla birlikte fazladan bir yatak odasını çalışma odası ya da ofis ve spor odası gibi farklı alanlar üreterek de değerlendirebilmeniz mümkündür. Doğru bir ev satın alırken dikkat edilenler arasında uzun vadede ihtiyaç duyacağınız yatak odası sayısına da karar vermelisiniz.

6.Banyo

Ev alırken banyo sayısı ve banyo içerisindeki donanımların neler olduğuna dikkat etmek gerekir. Kaç tane banyoya ihtiyaç duyacağınızı, bir banyonun kaç kişi tarafından kullanılabileceğini düşünebilirsiniz. Aynı zamanda banyoda duş kabini mi yoksa küvet mi tercih ettiğinizi de belirlemelisiniz. Bunun yanı sıra ileriki dönemde ihtiyaçlarınıza bağlı olarak ev içerisine banyo yaptırabileceğiniz bir alanın olup olmadığına da bakabilirsiniz. Bu konuda verdiğiniz yanıtlara bağlı kalarak istediğiniz nitelikleri taşıyan ev satın alırken dikkat edilenler doğrultusunda kararınızı verebilirsiniz.

7.Mutfak Düzeni

Mutfak bir ev satın alırken dikkat edilenler bakımından önemli bir yere sahiptir. Kalabalık bir aileyseniz ya da çok sık misafir ağırlıyor ve sürekli mutfakla ilgileniliyorsa geniş alana sahip mutfak düzeni en doğru tercihtir. Ancak çok sık yemek yapılmıyor ya da mutfakta çok az vakit geçiriliyorsa daha minimal boyutlarda bir mutfak düzeni tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte mutfakta ne kadarlık bir alana ya da dolap sayısına ve tezgâha ihtiyaç duyacağınıza da karar vermelisiniz. İleriki dönemlerde mutfağınızın düzenini istediğiniz şekilde değiştirip değiştiremeyeceğiniz konusunda da mutfak için sunulan alanın olanaklarını değerlendirmelisiniz.

8.Bakım Maliyetleri

Evin görünen veya görünmeyen kısımlarında, isteye bağlı olarak da bakım ve onarım işlemleri ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak ev satın alırken dikkat edilenler doğrultusunda bakım maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır. Evde mevcut olan ve onarım isteyen alanları tespit etmeli, ev satın alma işlemlerine geçmeden önce onarım sürecinin ne kadar maliyette olacağına da bakılmalıdır. Böylece sonradan başınızı ağrıtacak türden bir onarım işlemi ya da ekstra bakım maliyetiyle de ilgilenmemiş olursunuz.

9.Evin Yaşı

Kısa veya uzun vade fark etmeksizin ev satın alırken dikkat edilenler arasında mutlaka evin yaşı dikkate alınmalıdır. Hem konfor açısından hem de evin yaşına bağlı olarak yapılabilecek onarım ve bakım işlemlerinin ne gibi sonuçlar çıkarabileceği tespit edilmelidir. Eğer uzun süreli bir yaşam alanı oluşturmayı planlıyorsanız daha genç bir ev tercih edebilirsiniz. Uzun vadede kullanılacak olan evlerde ev yaşı da ön planda tutulması gereken bir kriterdir. Evler yaşlandıkça da bakım ve onarım isteyen, maliyetleri artan veya donanımlarında değişikliğe gidilmesi gibi durumlara rastlanır. Bu nedenle de evin yaşı baz alınarak uygun bir ev satın alınabilir.

10.Güvenlik

Hayatınızın büyük bir kısmını geçireceğiniz, yaşam alanınızı oluşturacak olan evinizde güvenlik önemli bir kriterdir. Bu doğrultuda apartman, müstakil ev ya da daire almayı planlarken güvenlik önlemlerinin neler olduğuna veya nelerin eklenebileceğine dikkat etmelisiniz. Özellikle de apartman kapıları için nasıl bir kapı kullanıldığı önemlidir. Bu kapsamda çelik kapılar daha sağlam ve güvenli olduğu için tercih edilebilir alternatifler arasındadır. Aynı zamanda evin diğer bölümlerinde de ev satın alırken dikkat edilenler arasında oluşturulabilecek güvenlik önlemlerinin neler olduğu da önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir