Mimari&Tasarım

Mutlaka Bilmeniz Gereken Ünlü Mimari Yapılar

Aziz Vasil Katedrali

İnsanlar binlerce yıldır basit kulübelerden büyük yapılara kadar pek çok bina inşa etmiştir. Binalar ve mimari tarzlar çevremizdeki dünyayı yansıtır ve bu dünyanın sürekli nasıl değiştiğinin görsel bir temsili olarak işlev görür. İnsanoğlu geliştikçe, yapıları inşa etme biçimi de gelişmektedir. Modern inşaat yöntemleri ve büyük, vasıflı bir iş gücü kullanılarak her zamankinden daha güvenli, hızlı ve büyük yapılar inşa edilmektedir. Bu yapılar sadece yaşadığımız, çalıştığımız ve alışveriş yaptığımız yerlerden ziyade anıt, kültürel merkezler ibadet yerleri ve çok daha fazlası olabilir. Eski Mısırlılar tarafından inşa edilen mezarlardan günümüzün gökdelenlerine kadar en iyi mimari örneklere bir göz atalım. Ünlü mimari yapılar içeriğimizde sizin için ilham verici bir yazı hazırladık. Ünlü mimari yapılar nelerdir, gibi önemli konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de bu yapıları merak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar

Dünyanın dört bir yanından en ünlü 12 mimari yapıyı inceleyelim.

1. La Sagrada Familia, Barselona

La Sagrada Familia

Ünlü mimari yapılar arasında ilk sırada La Sagrada Familia var. Francisco de Paula del Villar tarafından tasarlanan tapınağın tasarımı ve inşası dünyaca ünlü mimar Antoni Gaudi tarafından devralındı. Başlangıçta Gotik ve Art Nouveau tarzının birleşimi ile bir katedral olması amaçlanmasa da dünyanın en ikonik yapılarından biridir ve Gaudi’nin benzersiz mimari tarzının bir örneğidir. İnşaat 1882’de başladı ancak henüz tamamlanmadı. Binanın, Gaudí’nin ölümünden sonra, 2026’da tamamlanması planlanmaktadır.

2. Burç Halife, Dubai

Burç Halife

Ünlü mimari yapılar arasında Burç Halife dünyanın en yüksek binasıdır. Devasa gökdelen ve Dubai’nin merkezi 828,9 metre yüksekliğindedir. 160 katlı binanın yapımı 2004 yılında başladı ve altı yıl sonra 2010’da açıldı. Mimarlığını Marshall Strabala, George J. Efstathiou ve Adrian Smith’in yaptığı binanın mühendisi Bill Baker’dır.

3. Tac Mahal, Agra

Tac Mahal

Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde, inşa edilmiş bir anıt mezardır. 1632’den 1652’e kadar inşa edilen Tac Mahal, Babür sanatının en güzel örneğidir. Şah Cihan, çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal için Tac Mahal’i yaptırmıştır. Tac Mahal’in tarihi ve kültürel önemi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasıyla tanınmaktadır. Hindistan’daki Müslüman sanatının mücevheri olarak tanınan, genellikle bir saray sanılan bu ünlü yapı, aslında İmparator’un karısı 14. çocuğunu doğururken öldükten sonra onun mezarı olarak yapılmıştır. Tac Mahal, Fars, Türk ve Hint stillerinin bir karışımı olan Babür mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. İkonik binanın inşaatı sonrası çevredeki binaların ve bahçelerin yapımının tamamlanması beş yıl sürdü.

4. Sidney Opera Binası, Sidney

Sidney Opera Binası

Danimarkalı mimar Jorn Utzon tarafından tasarlanan, zarif yelken benzeri yapılarıyla tanınan Sidney Opera Binası, çok mekânlı bir sanat kompleksi ve 20. yüzyılın en önemli mimari eserlerinden biridir. Yılda 1.2 milyon kişinin izlediği çok sayıda performans ve sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Sidney Opera Binası aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Binayı yılda yedi milyondan fazla kişi ziyaret etmektedir. Bu yenilikçi mimari, 1957’de Sydney, Bennelong Point’teki ulusal bir opera binası için uluslararası yarışmanın kazananı olduğu zamana kadar nispeten tanınmayan mimar Jørn Utzon’dan tasarlanmıştır. Modern mimarinin bir şaheseri olan opera binası, Avustralya’nın önemli bir sembolüdür.

5. Beyaz Saray, Washington

Beyaz Saray

İrlandalı mimar James Hoban, Beyaz Saray’ın tasarımındaki önemli kişiydi. 1972’de Hoban, başkanlık konağı için bir plan sunmuş ve ardından Beyaz Saray’ı inşa etme süreci başlamıştır. Beyaz Saray’ın 1793’te inşasına başlanmış ve 1801’de tamamlanmıştır.

6. Lotus Tapınağı, Yeni Delhi

Lotus Tapınağı

Ünlü mimari yapılar arasında Lotus Tapınağı, Yeni Delhi’de, yaklaşık 40 m yüksekliğindeki merkezi bir salona açılan, lotus çiçeğinin taç yapraklarına benzeyen 27 yapıdan oluşan bir Bahaî İbadethanesidir. Mimarı Fariborz Sahba’dır. Dokuz kapısı vardır ve 2.500 kişiyi ağırlamaktadır. Yüzeyi, beyaz mermerden yapılmıştır. 1986 yılında tamamlanmasından bu yana dünyanın en çok ziyaret edilen binalarından biridir.

7. Aziz Vasil Katedrali, Moskova

Aziz Vasil Katedrali

Ünlü mimari yapılar arasındaki renkli katedral, aslında Moskova’nın en çok ziyaret edilen turistik yeridir. Gökyüzüne yükselen bir şenlik ateşinin alevi gibi şekillendirilen bina Kremlin kapılarının hemen dışında yer almakta ve şehrin geometrik merkezini belirlemektedir. 1554-1560 yılları arasında inşa edilen katedral, IV. İvan döneminde yapılmıştır. Binanın mimarı Postnik Yakovlev hakkında çok az şey bilinmektedir. Büyük İvan Çan Kulesi’nin yapıldığı 1600 yılına kadar şehrin en yüksek binasıydı. 16. ve 17. yüzyıllar arasında Bizans Hıristiyanlığı tarafından Cennet Şehri’nin bir sembolü olarak kabul edilmiştir. Bina, Rus mimarisi arasında benzersiz bir tasarım olan yükselen alev şeklinde inşa edilmiştir.

8. Angkor Wat, Kamboçya

Angkor Wat

Yüzyılda Khmer İmparatorluğu Kralı II. Suryavarman tarafından otuz yılı aşkın bir süredir yaratılan Siem Reap’te (Kuzeybatı Kamboçya) bulunan Angkor Wat, dünyanın en büyük dini anıtıdır. Başlangıçta Hindu tanrısı Vishnu’ya adanan yapı, yavaş yavaş bir Budist tapınağına dönüştürülmüştür. Aynı zamanda Angkor şehrinin harabelerindeki en iyi korunmuş ve en büyük tapınaktır. Ünlü mimari yapılar arasındaki Angkor Wat, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

9. Haydar Aliyev Merkezi, Bakü

Haydar Aliyev Merkezi

Azerbaycan’ın Bakü kentindeki Haydar Aliyev Merkezi, 2007 yılında mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanmış ve 2012’de açılmıştır. Merkezin kıvrımlı yüzeyi, yapıyı uluslararası kabul görmüş bir mimari eser ve Neo-fütürizmin en iyi örneklerinden biri haline getirdi. 2014 yılında Tasarım Müzesi Tasarım ödülünü kazandı ve Zaha Hadid, bu yarışmada birincilik ödülünü kazanan ilk kadın mimardır.

10. Parlamento Binası, Budapeşte

Parlamento Binası

1880’lerde, ülkenin egemenliğini temsil edecek yeni bir Macar parlamento binası yapımında bir mimar bulmak için bir yarışma düzenlendi. Londra’daki parlamento evlerinden ilham alan ve kazanan, büyük Neo-Gotik binayı tasarlayan Macar mimar Imre Steindl oldu. Parlamento binasının yapımı 17 yıl sürmüştür. Ülkenin en büyük Budapeşte’nin en yüksek ve dünyanın üçüncü büyük parlamento binasıdır.

11. Empire State Binası, New York

Empire State Binası

Bir zamanlar dünyanın en yüksek binası olan Empire State binasının inşaatı 1930 yılında başladı ve 410 gün sonra bitti. Dünyaca ünlü Empire State binasının inşaatı sadece bir yıl 45 günde tamamlandı. Bina, mimarlık firması Shreve, Lamb ve Harmon’dan William F Lamb tarafından tasarlandı. Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği tarafından modern dünyanın yedi harikasından biri olarak ilan edildi. Ünlü mimari yapılar arasında olan bina dünya çapında New York şehrinin bir simgesi olarak görülmektedir.

12. Ayasofya, İstanbul

Ayasofya

Kutsal bilgelik anlamına gelen Ayasofya, eşsiz ve büyüleyici bir tarihe sahiptir. 537’den 1453’e kadar inşa edilmiştir. İlk önce bir Yunan Ortodoks kilisesi, 1204’ten 1261’e kadar bir Roma Katolik katedrali, daha sonra 1453’ten 1931’e kadar bir cami olarak kullanıldı. Ardından 1935’ten 2020’ye kadar bir müze haline getirildi. Günümüzde camiye dönüştürülmüştür. Ülke tarihinin muazzam kültürel ve dini değişimlerini yansıtan Ayasofya, gerçekten eşsiz bir yapı ve mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Bir zamanlar kilise, sonra cami ve müze olan Ayasofya, bir mimari şaheserdir. Bizans mimarisinin mükemmel bir örneğidir. Yapı ilk kez imparator Büyük Konstantin (306-337) tarafından yaptırılmıştır. İsyanlar ve depremlerde yanması da dâhil olmak üzere çeşitli nedenler yüzünden birçok kez yeniden inşa edilmiştir. Buna rağmen Ayasofya, dünyanın en büyük ünlü mimari yapılarından biri olarak kabul edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir