Mimari&Tasarım

Popüler Ev Dekorasyon Tarzları Rehberi

Popüler ev dekorasyonu rehberi

Yeni bir ev alırken ya da evinizde değişikliğe giderken uygulayabileceğiniz pek çok farklı ev dekorasyon tarzları vardır. Evinizde, salonunuzda ya da yatak odanızda uygulamak istediğiniz dekorasyon fikrinin hangi tarz ile örtüştüğünü bilmeniz dekoratif ürünleri tercih ederken kolaylık sağlar. Dünya genelinde iç mimari alanında uygulanan onlarca farklı ev dekorasyon tarzı bulunur. Aynı zamanda hiç bilmediğiniz ancak görünce uygulamak isteyeceğiniz farklı dekorasyon tarzları da dikkatinizi çekebilir. Dekorasyon tarzlarında dikkat çeken diğer bir kriter ise ev giriş kapılarıdır, kaliteli iyi bir çelik kapı kullanmak evinizin ambiyansını tamamen değiştirecektir.

En Popüler Ev Dekorasyon Tarzları

Görenlerin beğenisini toplayan, uzun yıllardır ev dekorasyonlarına şekil vermiş olan çeşitli ev dekorasyon fikirleri vardır. Sıcak tonlar ve samimi bir atmosfer sevenler için vintage ya da Retro dekorasyonlar, daha sade ve minimal severler için de modern ve klasik dekorasyon fikirleri öne çıkar. Buna bağlı olarak popülerliğini korumuş olan ev dekorasyon tarzları çeşitlilik gösterir. Kendi evinizde de rahatlıkla tercih edebileceğiniz popüler ev dekorasyon fikirlerini yazımızın devamında görebilirsiniz.

1. Bohem

bohem dekorasyon

Eklektik ve benzersiz bir estetik algısı ile ortaya çıkan bohem ev dekorasyonu birbirinden renkli tonların bir arada kullanılması ile oluşturulur. Rahat ve samimi bir atmosfer sağlaması açısından da bohem ev dekorasyon tarzları sıklıkla tercih edilir. Karmaşık desenlerin eşlik ettiği mobilya ve aksesuar seçimleri de bohem havasını oluşturur. Çizgili döşemeler, farklı ve benzerliği olmayan mobilyaların kullanımı gibi benzersiz bir tasarım fikri bohem dekorasyonlarda karşınıza çıkar.

2. Çağdaş

çağdaş dekorasyon

Çağdaş dekorasyon fikri her ne kadar modern dekorasyon ile benzetilse de aslında ikisi birbirinden farklıdır. Çağdaş ev dekorasyon fikrinde modanın şu anki haline odaklanılır. Buna bağlı olarak da çağdaş dekorasyonda bağımsız düşünceler bulunur ve herhangi bir kurala bağlılık yer almaz. Sürekli olarak değişim gösterebilir olduğu için de yenilik sevenlerin başlıca tercihleri arasındadır. Çağdaş ev dekorasyonlarında ayrıca stil kıvrımlı çizgilere de sıklıkla yer verilir.

3. Eklektik

eklektik dekorasyon nedir

Modern, minimalist ve çiftlik tarzı iç mimari dekorasyon fikirlerinin birleşmesi ile eklektik bir dekorasyon fikrinden söz edilebilir. Tek bir çizgide kalmadan birbirinden bağımsız mobilyaların, renklerin ve desenlerin birlikte kullanılmasıyla oluşur. Bohem tarza da benzerlik gösteren eklektik dekorasyon fikrinde estetik bir bütünlük sağlanır. Karışık desenlerin ve dokuların hakim olduğu bu dekorasyonlarda ayrıca eski ve yeninin birleşimine de tanıklık edilir. Modern bir mobilya üzerine antika bir ürün yerleştirilmesi eklektik iç dekorasyona bir örnektir.

4. Endüstriyel

Endüstriyel Tasarım Ev Dekorasyonu

Son dönemlerde rüstik dekorasyon ile de benzetilen endüstriyel dekorasyon fikri fabrika yaşantısından izlenimler taşır. Gizlenmemiş borular, çıplak tuğlalar ve metalin ağırlıklı olduğu bir iç mekan tasarımıdır. Endüstriyel iç mimariler çatı katı veya çiftlik evlerinde daha çok tercih edilse de bir apartman dairesindeki evinizde dahi bu fikri kullanabilmeniz mümkündür. Ev dekorasyon tarzları arasında da endüstriyel tasarım ahşap ve metalin birleşiminin en güzel örneğini oluşturur.

5. Minimalist

minimalist ev dekorasyonu

Modern dekorasyon fikirlerinin daha da sadeleştirilmiş ve minimal olarak değerlendirilmiş hali minimalist bir yaklaşımdır. Özellikle de Avustralya’da karşılaşılan bu dekorasyon fikri günümüzde sadelikten ve az eşyadan yana olanların başlıca tercihleri arasında yerini alıyor. Nötr, sade ve dikkat çekmeyen renk skalası ile tüm dekorasyon basit bir şekilde oluşturulur. Renk cümbüşünden, kaba mobilya ya da aksesuarlardan kaçınılır. Mobilyalar da minimalist düşüncede daha çok işlevsel olarak tercih edilir.

6. Modern

modern ev dekorasyonu

Modern ev dekorasyon tarzları çağdaş tarzla benzerlik gösterse de kendine has kuralları bulunur. Keskin çizgilerin ve hatların bulunduğu modern dekorasyonlarda daha basit bir düşünce akımı söz konusudur. Aynı zamanda renk paletleri de basit ve sade olacak şekilde tercih edilir. Metal, çelik ve cam materyaller modern ev dekorasyonunda ön plana çıkan unsurlar arasındadır. Özellikle de zarif ve sadelik oluşturulabilmek için göz yormayan aksesuarlar ve canlı renklerin olduğu mobilyalar tercih etmekten kaçınmalısınız.

7. Post-Modern

Bedenin, ruhun ve zihnin rahatlayabileceği türden bir ev dekorasyon fikri olarak ortaya çıkan post-modern iç mimari günümüzde de sıklıkla tercih edilir. Nötr bir renk paletinin hakim olduğu bu dekorasyon fikrinde sadeliğe önem verilir. Aynı zamanda karo veya beton zemin oluşumları, zeminde halı yerine parke kullanımı da ortaya çıkar. Bununla birlikte post – modern dekorasyonda cam ve paslanmaz çelik malzemelerden oluşan mobilya, aksesuarlar kullanılır. İpek kumaştan perdeler veya iç mekanı ferahlatacak ev dekorasyon tarzları benimsenir.

8. Retro

Retro adından da anlaşılacağı üzere geçmişe yönelim gösteren bir ev dekorasyon tarzını oluşturur. Aynı zamanda bohem, vintage ve eklektik tarzların da bir birleşimi olarak görülebilir. Cesur renklerin, desenlerin ve çizgilerin kullanıldığı Retro dekorasyonlarda ayrıca birbirinden bağımsız tarzda mobilyalar da dikkat çeker. Samimi ve sıcak bir ortam oluşturan Retro dekorasyonlarda ayrıca dairesel ve kavisli özellikleri olan mobilyalar tercih edilir. Bununla birlikte belirlenen iki farklı renk üzerinden tüm dekorasyon malzemelerinde bu renklere yer verilir.

9. Rustik

rustik ev dekorasyonu

Henüz bitmemişlik ya da tamamlanmamış hissi veren rüstik tasarımlarda doğallıktan yana bir yol izlenir. Ahşap parçaların yoğunlukla kullanıldığı rüstik ev dekorasyon tarzında ayrıca tonozlu tavanlara yer verilmesi de mümkündür. Daha modern mobilyalar ile de bütünleşebilen rüstik ev dekorasyon fikirlerinde ahşap hemen hemen her bölgede kullanılır. Aynı zamanda taş gibi ham materyallerin kullanımı da rüstik ev dekorasyonlarında yaygın bir şekilde görülür. Orman evi havası da veren rüstik ev dekorasyonunu normal bir apartman dairesinde dahi uygulayabilirsiniz.

10. İskandinav

iskandinav tarzı ev dekorasyonu

İskandinav ülkeleriyle sentezlenmiş olan bir ev dekorasyon tarzı olan İskandinav tasarım, sade bir yaşımın varlığını simgeler. Basit ve sade mobilya tercih edilmiş olsa da İskandinav ev dekorasyon tarzlarında bütüne bakıldığında ortaya bir sanat eseri çıkmış gibi hissettirir. Mobilyalarda işlevselliğe bakılan bu dekorasyon fikrinde ayrıca farklı çizgilere de yer verilerek atmosfer değiştirilir. Genellikle İskandinav tarzı iç mekan dekorasyonlarında beyaz ve tonları hakim olarak kullanılır.

11. Geleneksel

Avrupa sanat tarzı ile bütünleşmiş olan geleneksel dekorasyon tarzı, gösterişli bir ev dekorasyon fikri için muhteşemdir. Klasik mobilya ve aksesuar detaylarının yanı sıra ihtişamlı görselliğe sahip olan mobilyalar tercih edilir. Aynı zamanda zengin bir renk paletine sahip olan geleneksel ev dekorasyon tarzları çeşitli eğri çizgileri de barındırır. Hem derinliğin hem de çok boyutluluğun hakim olduğu geleneksel tasarımlarda kadife mobilya kullanımı da yoğun olarak görülür.

12. Vintage

vintage ev modelleri

Vintage ev dekorasyon tarzı aynı zamanda nostaljik bir hissiyat oluşturduğundan nostaljik tasarım olarak da belirtilir. Rahat ve samimi bir ambiyans sağlayan vintage iç dekorasyon tasarımlarında buzlu cam lambalar görmeniz mümkündür. Aynı zamanda dekoratif kaselerin aksesuar olarak tercih edilmesi, açık rafların kullanılması da vintage havasını sağlar. Ahşap ve antika ürünlerin kullanımı da vintage ev dekorasyon tarzları arasında görülür.

13. Fransız

Süslenmiş olan ahşap mobilyalar denildiğinde akıllara direkt olarak Fransız ev dekorasyon fikirleri gelir. Daha çok çiftlik evi izlenimi veren bu dekorasyon fikrinde sıcak renk tonları kullanılır. Aynı zamanda süslü porselen tabakların ve ağır işlemlere sahip tekstil ürünlerinin kullanımı da dikkat çeker.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir